
Sokak által ismert módszer a fogyaszthatóság tesztelésére, hogy a feltörés előtt a tojást egy pohár vagy tál vízbe kell tenni. Ha elmerül, fogyasztható, ha lebeg, megromlott. Vajon mennyiben igazság rejlik a kétségtelenül egyszerű praktikában? – teszi fel a fogas kérdést a Házipatika.
Nos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei szerint a tojásúsztatós teszt nem alkalmas annak meghatározására, hogy a tojás biztonságosan fogyasztható-e. Éppen ezért nem is javasolják annak alkalmazását. Mint az a Nébih oktatás anyagában olvasható, a tojások csupán azért lebeghetnek a vízen, mert minél hosszabb ideje állnak a hűtőben, annál több levegő kerül a légkamrájukba. A módszer tehát azt valóban megmutathatja, hogy mennyire friss a tojás, arról viszont semmit sem árul el, hogy vannak-e kórokozó baktériumok a belsejében vagy sem.
A Nébih azt tanácsolja, hagyatkozzunk inkább a minőségmegőrzési időre. A mosatlanul tárolt tojások még a héjukon vagy a dobozukon feltüntetett határidőt követően is biztonságosan fogyaszthatók körülbelül két hétig. Arra azonban érdemes gondot fordítani, hogy egyesével törjük fel mindet, szemünkkel és orrunkkal is ellenőrizve, hogy nem találunk-e bennük gyanús, romlásra utaló jeleket. Ezenkívül nem szabad megfeledkezni az alapos hőkezelésről sem fogyasztás előtt.
Ami a tárolást illeti, a tojásokat hűvös, száraz helyre kell tenni. Ez lehet a kamra is, ha viszont már betettük a hűtőbe, akkor tartsuk is ott felhasználásig. Tárolás előtt nem szabad megmosni a tojást, mert azzal károsíthatjuk a természetes védőrétegét, fokozva ezáltal a romlás kockázatát. Ha nagyon szennyezett a felülete, akkor töröljük le szárazon.