Nyolc szuper étel az erősebb és egészségesebb körmökért

A kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik módja annak, hogy ápolja körmeit néhány szuper vitaminnal és ásványi anyaggal, amelyek valóban lendületet adnak a köröm erősségének és egészségének. A B-, C-, E-, A-vitamin, valamint a biotin, a magnézium, a cink és a vas mind szupersztárok a köröm egészségét illetően. Szerencsére van néhány egyszerű étel, amelyet beilleszthet étrendjébe, hogy körmei erősek és egészségesek maradjanak. Lássuk melyek azok!

Spenót és más leveles zöldek

Az antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, a spenót és más sötét levelű zöldek, például a kelkáposzta, a brokkoli fogyasztása egyszerű és nélkülözhetetlen módja az erősebb, egészségesebb körmök előmozdításának. Tele van vassal, folsavval, kalciummal, A- és C-vitaminnal, így erősítik a körmöket a töredezés és a beszakadás ellen. A vashiány függőleges bordákat, kanál alakú, fakó körmöket, törékeny körmöket és elszíneződést okozhat. A C-vitamin pedig segít a szervezetben felszívni a vasat, ami az egészséges körmökhöz szükséges.

Édesburgonya

Az édesburgonya gazdag béta-karotinban, az A-vitamin forrásában, amely egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni a bőrt, az immunrendszert és leghíresebben a látást. Az A-vitamin segít a szervezetben a keratin, a körmöket alkotó fehérje előállításában, és további bónuszként megakadályozza, hogy a körmök vékonyak legyenek. Az A-vitamin mellett az édesburgonya jó forrása a C- és B6-vitaminnak, valamint a mangánnak, a káliumnak és a vasnak, amelyek közül sok támogatja a köröm erejét.

Tojás

A buggyantott, főtt, sült vagy rántott tojás hármas veszélyt jelent a körmök tápanyagai tekintetében. Fehérjét, biotint és D-vitamint is tartalmaznak. A biotin, a B-vitamin egyik formája, amely segít a szervezetben a zsírsavak, a glükóz és az aminosavak metabolizmusában, gyakran kötődik az élelmiszerekben lévő fehérjékhez.

Brazil dió

A szelén, egy létfontosságú ásványi anyag, amely táplálja a fehérje enzimeket és megakadályozza a sejtkárosodást, a brazil dió fő összetevője, amely támogatja a körmök egészségét. Egy kicsi sokra megy – mindössze egy brazil dió kétszeresen elégíti ki a napi szelénszükségletet, valamint a cinket, a B-vitaminokat és az E-vitamint. A szelén segíthet megelőzni a köröm elszíneződését és a kidudorodását, javítva a körmök általános megjelenését és fényét. A körmökön túl a szelén számos más funkciót is támogat, például a pajzsmirigy egészségét, a kognitív funkciókat, a szív egészségét és még sok mást. A brazil dióolaj a körmökre is fantasztikus, ha helyileg alkalmazzuk, mert magas a foszfolipid tartalma. A foszfolipidekben gazdag bőrpuhítókról kimutatták, hogy leküzdik a köröm törékenységét, és növelik a rugalmasságot.

Lazac

A hideg vízi halak, például a lazac hozzáadása az étrendjéhez egyszerű és ízletes módja annak, hogy nagy adag omega-3 zsírsavhoz, valamint fehérjéhez, D-vitaminhoz, szelénhez, valamint B2-, B3-, B6-, B12- és B3-vitaminhoz jusson. Ezek a mikrotápanyagok segítenek megvédeni a körmöket a töredezéstől, repedéstől vagy teljesen széteséstől. Az omega-3 zsírsavak, amelyek csodákat tesznek a bőrrel és a körmökkel, az agy, a szem és az immunrendszer egészségére is híresek.

Avokádó

Az avokádóban számtalan olyan szupertápanyag található, amelyek közül a legjobb a körmök számára E-vitamin, B-vitamin, olajsav, lutein, folsav és egyszeresen telítetlen zsírok. Az avokádóban lévő E-vitamin elősegíti az egészséges körömnövekedést, és természetes fényt ad a körmöknek – nincs szükség manikűrre –, míg az omega-3 zsírsavak segíthetnek hidratálni a körmöket a töredezettség vagy szárazság ellen. Az avokádó nemcsak ízletes, de könnyen beilleszthető bármilyen ételbe vagy turmixba.

Elolvasom a cikket