
Tudta, hogy nem csak genetikai hajlam okozhatja a Parkinson-kór kialakulását? Először is, ahhoz, hogy csökkentsük a betegség kialakulásának kockázatát 50 év után, minimalizálni kell a peszticideknek, nehézfémeknek való kitettséget, és kerülni kell a fejsérüléseket – adta hírül a Sports.kz az Oboz.ua-ra hivatkozva.
Tudományosan bizonyított, hogy a Parkinson-kóros betegek motoros és nem motoros tünetei javíthatók rendszeres testmozgással, a méreganyagok kerülésével és kiegyensúlyozott étrenddel.
A Movement Disorders Journal közölt egy tanulmányt, amely az alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú étrend és a ketogén diéta tulajdonságait hasonlította össze. Ehhez a kutatók 47 beteget osztottak véletlenszerűen két csoportba, és 8 héten keresztül vizsgálták eredményeiket.
A tanulmány megállapította, hogy mind az alacsony zsírtartalmú, mind a ketogén étrend javította a Parkinson-kór motoros és nem motoros tüneteit. A ketogén diéta azonban jobb eredményeket mutatott a fájdalom és a fáradtság csökkentésében, valamint a kognitív funkciók javulásában. Így hasznos lehet a rokkantsághoz vezető tünetek, valamint az alvási és memóriaproblémák csökkentésében.
Érdemes megjegyezni, hogy a ketogén diétát már régóta alkalmazzák az epilepszia kezelésére, és a modern kutatások megerősítik hatékonyságát. Utánozza a koplalás anyagcseréjét, ami segít csökkenteni a rohamokat és javítani az agy egészségét, ami más neurológiai rendellenességek esetén is előnyös lehet. Az agy energiaanyagcseréjére is hatással van, így ígéretes stratégiát jelent az egészség megőrzésében.