Ezeket egye, ha egészséges fogakat szeretne

Az alábbiakban felsoroljuk azokat az élelmiszereket, amelyekről a tudomány kijelentette, hogy hozzájárulnak az erős fogazathoz, és védik őket a szuvasodástól:

1. Tejtermékek : tej, joghurt, sajt

A tejtermékek kalciumban és foszforban gazdagok, amelyek szükségesek a zománc erősítéséhez.

– A joghurt probiotikumokat tartalmaz, amelyek elősegítik az íny egészségét.

– A sajt serkenti a nyáltermelést, ami segít csökkenteni a száj savasságát.

— A tej D- és K-vitamint tartalmaz, amelyek a kalcium felszívódásához szükségesek.

2. Leveles zöldek : spenót, kelkáposzta

A sötétzöld zöldségek gyakran kalciumban, vasban és antioxidánsokban gazdagok.

– A spenót magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít helyreállítani a zománcot.

– A káposzta és a mángold javítja az íny vérkeringését.

3. Mandula

Ez a csonthéjas magas kalcium- és fehérjetartalommal, illetve alacsony cukortartalommal rendelkezik, így ideális zománcvédő snack.

Tartalmaz D-vitamint, amely segít a szervezetben felszívni a kalciumot, magas fehérjetartalma pedig segít megerősíteni az ínyszövetet.

5. Sárgarépa

Nyers formájában „természetes fogkefeként” eltávolítja a lepedéket. Ezenkívül a zöldség serkenti a nyál kiválasztását, amely lemossa az ételmaradékot és a baktériumokat.

6. Sovány hús (csirke, pulyka)

A csirkehús foszforban gazdag, ami erősíti a fogzománcot, emellett fehérjét is tartalmaz, ami az ínyszövet regenerációjához szükséges.

A zeller szó szerint tisztítja a fogakat rágás közben, és K-vitamint is tartalmaz, amely segíti a kalcium eloszlását a szervezetben.

8. Tea (zöld és fekete)

A kiváló minőségű tea fluoridot tartalmaz, amely erősíti a zománcot, és antibakteriális hatású, csökkentve a fogszuvasodás kockázatát – jegyezték meg a szakértők.

Egyes gyümölcsök segítik a fogak természetes tisztítását, míg az alma erősíti az ínyet és serkenti a vérkeringést.

10. Sok víz

A fogak egészségének legjobb itala a víz, mivel segít eltávolítani a baktériumokat és helyreállítani a száj normál pH-értékét.

Milyen ételeket érdemes kerülni?

– A szénsavas italok savakat tartalmaznak, amelyek tönkreteszik a zománcot.

Édesség – növeli a savasságot, kedvező környezetet teremtve a baktériumok számára.

– Savanyú gyümölcsök (pl. citrusfélék) – gyakori fogyasztás esetén a zománcot korrodálhatják.

Elolvasom a cikket