Ez a legegészségesebb csokoládé

Mit tudunk az étcsokoládéról?

Wang Na Chung táplálkozási szakértő felfedte, hogy minden csokoládéban van kakaó, amely számos tápanyagot tartalmaz – írja a Sports.kz.

A kakaó jótékony vegyületeket tartalmaz, köztük antioxidánsokat, úgynevezett flavonoidokat és polifenolokat, amelyek potenciálisan segíthetnek megelőzni a sejtek oxidatív károsodását. Emellett olyan alapvető ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a vas, a magnézium, a cink, a réz és a foszfor, amelyek támogathatják a szervezet különböző funkcióit.

A nyers kakaónak nagyon kesernyés íze van, ezért a legtöbb csokoládéfajta előállításához a kakaómagot fermentálják, szárítják és pörkölik, így a kakaó feldolgozott formáját kapjuk. Az így nyert kakaóbabból aztán kakaóport készítenek.

Az étcsokoládé általában 50-90% kakaószárazanyagot, valamint kakaóvajat és cukrot tartalmaz. Általában tejmentes, ami kevésbé teszi krémesebbé és megkülönbözteti a tejcsokoládétól.

100 gramm étcsokoládé 70-85%-ot tartalmaz:

kalória – 598

fehérje – 8 g

zsír – 43 g

szénhidrát – 46 g

rost – 11 g

cukor – 24 g

Miért jó a tejcsokoládé?

A tejcsokoládé kakaóvaj, cukor, tejpor és további összetevők keverékéből készül.

A tejportól eltekintve a tejcsokoládé és az étcsokoládé előállításához használt összetevők meglehetősen hasonlóak. Az ilyen csokoládé kevesebb kakaókoncentrációt és több cukrot tartalmaz.

Míg az étcsokoládé 50-90% kakaót tartalmaz, addig a tejcsokoládé csak 10%-ot. Ez édesebb ízt és lágyabb, krémesebb textúrát eredményez.

A termék az alacsonyabb kakaókoncentráció miatt kevesebb antioxidánst is tartalmaz. A tejcsokoládéban több hozzáadott cukor is van, mint az étcsokoládéban.

100 gramm tejcsokoládé tartalmaz:

kalória – 535

fehérje – 8 g

zsír – 30 g

szénhidrát – 59 g

rost – 3 g

cukor – 52 g

Melyik csokoládé egészségesebb?

Az étcsokoládét általában egészségesebbnek tartják magasabb kakaótartalma és alacsonyabb cukortartalma miatt. Emellett több tápanyagot, például rostot és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Az étcsokoládét azonban mindenképpen mértékkel kell fogyasztani. Fontos, hogy ne hagyatkozzunk kizárólag az étcsokoládéra, és kiegyensúlyozott étrendet fogyasszunk a tápanyagok és az egészségre gyakorolt előnyök teljes skálájának kihasználása érdekében.

Bár az étcsokoládé további egészségügyi előnyökkel járhat, egyesek az édesebb íze és krémesebb állaga miatt a tejcsokoládét részesítik előnyben. Mérsékelt mennyiségben mindkét típus belefér a kiegyensúlyozott étrendbe.

Elolvasom a cikket