
A szakember szerint a túlevés veszélye nem csak abban rejlik, hogy a palacsinta nagyon kalóriadús, és a túlzásba vitt fogyasztása az alakjára is kihat. „A palacsinta túlevése a krónikus betegségek (epehólyag-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorhurut) súlyosbodásához vezethet, valamint a gyomor-bél traktus megzavarásához (nehézségérzet a gyomorban, gyomorégés, fájdalom a jobb hypochondriumban)” – magyarázta Safonova. Elmondása szerint néha túlevés esetén akár a műtőasztalra is kerülhet bélelzáródás miatt – írja a super.ru.
Ráadásul a laktóz- vagy gluténérzékenyek a palacsintában található összetevők miatt ne kényeztessék magukat ezzel az étellel. Ez a probléma azonban könnyen megoldható, ha a tehéntejet növényi tejjel, a búzalisztet pedig zabpehellyel, rozzsal vagy hajdinával helyettesítjük.
Safonova azt javasolta, hogy naponta legfeljebb két-három alkalommal egyen – és nem minden nap, hanem hetente legfeljebb háromszor. „Ez elég ahhoz, hogy élvezzük az ízét. Érdemes megjegyezni, hogy palacsintát a legjobb a nap első felében enni. Hiszen a délelőtti órákban magas az anyagcsere sebessége, és a gyomor-bél traktus kapacitása is a maximumon van a kapott komponensek feldolgozására, asszimilálására” – összegzett.