
Egy tanulmányban szakértők leírták, hogy egy csésze vízben három-öt percig főzött teafilter az ólom körülbelül 15 százalékát képes eltávolítani az adott vízből – közölték a kutatók. A főzési folyamat során a levelek felszívják a nehézfémeket, például az ólmot és a kadmiumot – mondták – tájékoztat a Sports.kz.
Minél tovább főzik a teát, annál kevesebb nehézfém marad a vízben – mondta Benjamin Shindel, a tanulmány szerzője. Szerinte ha a teát minél tovább főzik, akkor van esély arra, hogy az összes méreganyagot kivonják a vízből.
A tanulmány során a tudósok különböző teafajtákat, teazsákokat és főzési módszereket teszteltek, hogy felmérjék, mennyire szívják fel az ólmot, krómot, rezet, cinket és kadmiumot.
Kiderült, hogy a cellulóz teafilterek sokkal jobban felszívódtak, mint a pamut és nejlon teafilterek.
Ezen eredmények ellenére a kutatók figyelmeztettek, hogy az embereknek nem szabad kizárólag a teára hagyatkozniuk a víz tisztításában.
„Nem vagyunk közegészségügyi kutatók, így nem tudjuk, hogy a tanulmányunkban megfigyelt ólomcsökkenés az általános lakosság egészségére gyakorolt előnyökkel jár-e. Úgy gondolom azonban, hogy hasznos az emberek számára, ha tudják, hogy a tea főzése csökkenti az ólom és esetleg más toxinok bevitelét az ivóvízből” – mondta Shindel.
Megjegyezték, hogy az eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy a több teát fogyasztó népességekben miért lehet alacsonyabb a szívbetegségek és a stroke aránya, mint a kevesebb teát fogyasztó népességekben – mondta a tudós.