
Szirtes Györgyi
2025. március 2. vasárnap. 11:09
A tremellagombát a hagyományos kínai orvoslásban évezredek óta használják betegségek megelőzésére, az immunitás támogatására és a bőr megjelenésének javítására. A tremellagomba egészségügyi előnyeinek nagy része magas poliszacharid-tartalmához kapcsolódik. Ez a fajta szénhidrát gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezhet. A tremellagombát még mindig használják gyógyászati célokra.
Egyes feltételezések szerint a hógomba javítja az agyműködést. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a poliszacharidok megvédik az agyban lévő idegsejteket a károsodástól.
Állatkísérletek kimutatták, hogy a tremellagomba jótékony hatással lehet a vércukorszint szabályozására.
A tremellagombát gyakran használják kozmetikumokban öregedésgátló és hidratáló tulajdonságai miatt. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a poliszacharidok segítenek megtartani a nedvességet, és csökkentik a kollagénveszteséget.
A hógomba védelmet nyújthat az oxidatív stressz ellen, és küzdhet a gyulladás ellen. Az oxidatív stressz akkor lép fel, amikor a szervezetben túl sok szabad gyök van, és nincs elég antioxidáns. Ez az egyensúlyhiány potenciális sejt- és szövetkárosodást okozhat. Ez az állapot végül krónikus gyulladáshoz vezethet, és növelheti a szív- és vesebetegség, a rák és a cukorbetegség kockázatát.
A tremellagombák ígéretesnek bizonyultak a szív egészségének előmozdításában. Egy 2015-ben közzétett tanulmány szerint a tremellagombában található exo-poliszacharidok csökkenthetik a triglicerid- és az összkoleszterinszintet. Ezek a szénhidrátok javíthatják a HDL („jó”) koleszterinszintet az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.
A hógombát évszázadok óta használják Kínában az immunitás javítására. Kutatások kimutatták, hogy a tremellagomba az immunválasz szabályozásával és a bélrendszer egészségének helyreállításával enyhítheti az atópiás dermatitiszt. Az atópiás dermatitisz krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely viszkető kiütéseket okoz.
A tremellagomba viszonylag kicsi. Inkább hasonlít egy tengeri élőlényre vagy medúzára, mint az élelmiszerboltokban jellemzően megtalálható gombákra.
Ázsián kívül nehéz friss, egész tremellagombát találni. Könnyen vásárolhat szárítottat, de megtalálható kapszula- vagy porformában is.
A tremellagombaporok és -kivonatok enyhe ízűek, és hozzáadhatók teákhoz, turmixokhoz és gyümölcslevekhez. Levesekbe, sós ételekbe és desszertekbe is beépítheti őket.