
Elmagyarázta, hogy a krónikus stressz kimeríti a mellékvesék – a stresszhez való alkalmazkodásért felelős szerv – működését. „És ugyanez a nátrium, a só általában az egyik olyan eszköz, amely serkenti a mellékvesék működését, vagyis a bevitelével a stresszhez alkalmazkodó hormonok termelődése valamelyest megnő” – tisztázta a szakértő.
Az orvos hozzátette, hogy a só iránti sóvárgás akkor jelentkezik, ha valaki intenzíven sportol, gyakran izzad, desztillált vizet iszik, vagy vízhajtókat szed, hogy megszabaduljon az ödémától – ennek következtében a szervezetben elektrolitegyensúlyhiány figyelhető meg. „Ilyenkor az alapvető elektrolitok, köztük a nátrium is kivonul, és a szervezet megpróbálja ezt az elektrolitegyensúlyt pótolni, így a sós ételek utáni sóvárgás fokozódik” – zárta a táplálkozási szakértő.