
Amit az étcsokoládéról tudunk
Wang Na Chun táplálkozási szakértő elmondta, hogy minden csokoládé kakaót tartalmaz, amelyben rengeteg a tápanyag.
A kakaó hasznos vegyületeket tartalmaz, beleértve a flavonoidoknak és polifenoloknak nevezett antioxidánsokat, amelyek potenciálisan segíthetnek megelőzni a sejtek oxidatív károsodását. Esszenciális ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például vas, magnézium, cink, réz és foszfor, amelyek támogathatják a szervezet különféle funkcióit.
A nyers kakaónak nagyon keserű íze van, ezért a legtöbb csokoládétípus elkészítéséhez a kakaómagokat erjesztik, szárítják és pörkölik, így a kakaó feldolgozott formáját kapják. A kapott kakaóbabból ezután kakaóport készítenek.
Az étcsokoládé jellemzően 50-90 százalék kakaó szárazanyagot, valamint kakaóvajat és cukrot tartalmaz. Általában nem tartalmaz tejtermékeket, emiatt kevésbé krémes, és ez jelentős különbség a tejcsokoládéval szemben.
Milyen előnyei vannak a tejcsokoládénak?
A tejcsokoládé kakaóvaj, kakaó szárazanyag, cukor, tejpor és bármilyen további összetevő keverékéből készül.
A tejporon kívül a tej és az étcsokoládé készítéséhez használt összetevők meglehetősen hasonlóak. Különösen az ilyen csokoládé kevesebb kakaószárazanyagot és több cukrot tartalmaz.
Míg az étcsokoládé 50-90 százalék kakaót tartalmaz, addig a tejcsokoládé csak 10 százalékot. Ez édesebb ízt és simább, krémesebb textúrát eredményez.
A termék alacsonyabb mennyiségű antioxidánst is tartalmaz az alacsonyabb kakaókoncentráció miatt. A tejcsokoládé több hozzáadott cukrot is tartalmaz, mint az étcsokoládé.
Melyik csokoládé egészségesebb?
Az étcsokoládét általában egészségesebbnek tartják magasabb kakaótartalma és alacsonyabb cukortartalma miatt. Több tápanyagot is tartalmaz, például rostot és ásványi anyagokat.
Az étcsokoládét azonban mértékkel kell fogyasztani. Fontos, hogy ne hagyatkozzunk kizárólag az étcsokoládéra, és egy kiegyensúlyozott étrendet fogyasszunk a tápanyagok és az egészségügyi előnyök teljes skálája érdekében.
Míg az étcsokoládé további egészségügyi előnyökkel jár, egyesek előnyben részesítik a tejcsokoládét édesebb íze és krémesebb állaga miatt. Bármelyik típus beépíthető a kiegyensúlyozott étrendbe, mértékkel.