
„A cukor, a zsír és a só kombinációja aktiválja az agy örömközpontját, ami a függőséghez hasonló hatást vált ki” – magyarázta a szakember – számol be a vm.ru.
Tudományos szempontból az ok, amiért az emberek újra és újra akarnak gyorséttermi ételeket enni, az a gyors felszívódás, rövid távú energialökés és dopamintermelés miatt van. Gyakorlati szempontból egyszerű a kalóriadús élelmiszerek beszerzése és fogyasztása, ezért ezeket az ételeket az emberi agy kezdi az élvezettel társítani.
„A gyorséttermi függőség elkerülése érdekében fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás szokásának kialakítása és az elfogyasztott élelmiszerek összetételének figyelemmel kísérése” – összegezte az orvos a RIA Novostival folytatott beszélgetését.
A felesleges kilók mögött gyakran a fizikai aktivitás hiánya áll, de ezt a kérdést több oldalról is meg kell vizsgálni. Irina Krashkina pszichoterapeuta elmagyarázta, hogy stresszes helyzetekben néhány ember hajlamos a túlevésre vagy kalóriadúsabb ételek fogyasztására.