
Erre jó még az áfonya:
Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Az áfonya magas antocián-tartalmú. Ezek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és pozitívan befolyásolhatják az agy- és érrendszeri funkciókat – jegyzi meg a táplálkozási szakértő. Emellett csökkentik a gyulladásos markerek szintjét a szervezetben.
Növeli a rostbevitelt. Egy adag friss áfonya körülbelül négy gramm rostot kap.
Szívre gyakorolt előnyök. Ez az áfonyában található antociánoknak köszönhető. Azoknak az embereknek, akik többet fogyasztanak ezekből az anyagokból, kisebb a szívroham, a magas vérnyomás kockázata. Emellett az áfonya fogyasztása javítja az érrendszer egészségét.
Az agy egészségének fenntartása. Egy tanulmány szerint idősek (65–80 évesek) egy csoportjánál javultak a kognitív funkciók, miután hat hónapon keresztül liofilizált áfonyaport fogyasztottak.
Javítja az immunrendszert. Az áfonya magas C-vitamin-tartalmú. Ez az egyik legfontosabb tápanyag, amely segíti az immunrendszer egészségét.
Bélrendszeri egészségügyi előnyök. Egy 2024-es tudományos közlemény kimutatta: a kísérleti állatok bélmikrobiomja javult, és csökkent a gyulladás a szervezetükben, amikor áfonyát fogyasztottak.