
A Frontiers in Nutrition című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban a kutatók a víz-, tea- és kávéfogyasztás és a későbbi szív- és érrendszeri betegségek (CVD) közötti összefüggéseket vizsgálták. Az Egyesült Királyság (UK) Biobank adatainak felhasználásával értékelték továbbá az ezen összefüggésekben mutatkozó lehetséges nemi különbségeket. Hosszú távú adatállományuk több mint 461 ezer résztvevőt tartalmazott, akiket átlagosan 8,7 éven keresztül követtek.
A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a vízfogyasztás védő hatással volt a CVD kockázatával szemben, a résztvevők magasabb fogyasztásról számoltak be, ami általában alacsonyabb CVD előfordulást mutatott. Ezzel szemben a magas kávé- és teafogyasztás (≥6 csésze/nap) a későbbi CVD nagyobb valószínűségével járt együtt. A túlzott kávé/teafogyasztás és a CVD-kockázat közötti negatív összefüggések erősebbek voltak a nőknél, mint a férfiaknál. Figyelemre méltó, hogy a kávé- és teafogyasztás részben csökkentette a vízfogyasztás előnyeit, ahelyett, hogy teljesen kioltotta volna azokat, különösen a nagyobb mennyiségű vizet és teát vagy kávét egyaránt fogyasztó résztvevők esetében.