Kiderült, mennyi tök- és napraforgómag ehető egy nap

A napraforgómag a szervezetet a legjótékonyabb többszörösen telítetlen zsírsavakkal (omega-3 vagy -6) látja el. A napraforgómag erősíti a bőrt, a körmöket és a hajat. Kiváló gyógyír az érelmeszesedés, a szívinfarktus vagy a szív és az erek számos más betegségének megelőzésére, aktívan segít a máj és az epeutak betegségein. A napraforgómag sok kalciumot tartalmaz – írja a Sports.kz.

A napraforgó nagy mennyiségű veszélyes fémet, például kadmiumot és ólmot tartalmazhat. Ezek a káros anyagok a szervezetbe jutva magas vérnyomást, szellemi visszamaradottságot vagy vesebetegséget okozhatnak. A magok hántolása a fogak pusztulásához vezet.

Sokan azért óvakodnak a napraforgómagok fogyasztásától, mert állítólag vakbélgyulladást okozhat. Ez nem igaz, nem találtak meggyőző adatokat a napraforgómagok vakbélgyulladás kialakulására gyakorolt hatásáról.

A tökmag az egyik legteljesebb cinkforrás az ember számára. Aktívan küzdenek a pattanások, az akne és a korpásodás ellen. Időseknél a tökmag megoldhatja az urogenitális rendszer problémáit. A tökmagot arra is használják, hogy megszabadítsák a szervezetet a parazitáktól – antihelmintikus hatásuk van.

Fontos! Minden mag nagyon kalóriadús. A 100 g tökmag körülbelül 540 kcal-t tartalmaz. A napraforgómagok kalóriatartalma magas – 100 g 580 kcal-t tartalmaz. A napi norma napraforgómag 50 g. A tökmagból hasznos 20 darabot enni reggel vagy délután étkezés előtt.

Elolvasom a cikket