
Ezekkel a konzervekkel juthat hozzá az agyműködéshez szükséges anyagokhoz, írja a Sports.kz.
Halkonzervek. A lazac-, szardella-, tonhal- és makrélakonzervek magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek. Ezáltal kiváló forrásai a kognitív egészségre jótékonyan ható anyagoknak. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek, és a normális agyműködés fenntartásához is elengedhetetlenek.
Paradicsomkonzervek. A paradicsom a likopin forrása. Ez egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni az agysejteket az oxidatív károsodástól. Az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozták.
Mandarinkonzerv. A citrusfélék egyedülálló antioxidánsokat tartalmaznak, többek között hezperidint és nobiletint. Mindkét anyagnak neuroprotektív hatása van az agyra, mondja Mandy Enright táplálkozási szakértő.
Spenótkonzerv. Remek forrása a K-vitaminnak, a folsavnak, a béta-karotinnak és a luteinnek. Ezek segítenek fenntartani a kognitív funkciókat és lassítják a kognitív hanyatlást. Emellett ezek az anyagok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.
Babkonzerv. A kognitív hanyatlás alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.
Tök-, édesburgonya- és sárgarépakonzervek. Ezek mind béta-karotinban gazdagok. Ez egy erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket az oxidatív stressztől és a gyulladástól, amelyek összefüggésbe hozhatók a kognitív hanyatlással és a neurodegeneratív betegségekkel.
Barackkonzervek. Tele vannak antioxidánsokkal és más, az agy egészségét szolgáló anyagokkal (rost, C- és K-vitamin).