
Ahogy Natalia Zubareva szakértő rámutatott, az erjesztett tejtermékek mindenképpen hasznosak, de nem esténként, különösen akkor nem, ha fogyni szeretne, írja a Sports.kz.
– Még ha alacsony is a glikémiás indexük, a tejtermékeknek magas az inzulinémiájuk. Ez este az inzulin hirtelen felszabadulásához vezet, amely lelassítja a zsírégetést, a szervezet éjszakai regenerálódásának zavarához vezet, elősegíti a zsírlerakódások felhalmozódását, és visszatartja a vizet a szövetekben, amely reggelre ödémát okoz.
Natalia Zubareva azt is hozzátette, hogy amikor az inzulinszint a vérben megemelkedik, a kortizol, a stresszhormon szintje is megnő. Mindez számos problémához vezet.
– A melatonintermelés megzavarodik, amelynek következtében az alvás minősége rosszabbra változik, és elalvási nehézségek lépnek fel – mondta a táplálkozási szakértő. – A krónikusan magas kortizolszint gyakori fejfájáshoz, emésztési problémákhoz, magas vérnyomáshoz, ingerlékenységhez és neurózisokhoz vezethet.
Kifejtette továbbá, hogy éjszaka lelassul az anyagcsere, és nehezebbé válik a tejfehérje (kazein) emésztése. Ez ahhoz vezethet, hogy reggel nehéznek és kimerültnek érezzük magunkat. Sok kész joghurt és túró pedig rejtett cukrokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, és rontják az anyagcserét.
– Szintén kellemetlen következményekkel járhat, ha az erjesztett tejtermékek fogyasztása után azonnal lefekszünk, csökkenhet a gyomor-bélrendszer enzimatikus aktivitása, és megjelenhet a gyomorégés, puffadás, böfögés – tette hozzá Natalia Zubareva. – Ezért jobb, ha lefekvés előtt más típusú fehérjét és rostokat fogyasztunk. A savanyú tejtermékeket pedig a nap első felére kell hagyni, hogy maximalizáljuk az előnyöket, és ne károsítsák az anyagcserét.