
A szakértő szerint a tökéletes tojást fedő nélkül kell főzni. Ez az aranyszabály. Az is fontos, hogy a megfelelő méretű serpenyőt válasszuk. Például 3 tojáshoz legalább 32 cm-es felületre van szüksége. Mindezt azért, hogy a fehérje megfelelően eloszoljon – írja a Sports.kz.
Tegye a tojásokat egy meleg serpenyőbe, semmiképpen se tűzforróba.
„Ha felforrósítja a serpenyőt, a fehérje már részben égni kezd. Ezért a tojásokat a meleg serpenyőbe ütjük, és lassan pároljuk. Amikor a tojásfehérje eléri a megfelelő átmérőt a serpenyőben, egyenletesen megsül, és nem lesz nyálkás. Ebben az életben minden rendkívül egyszerű” – hangsúlyozta a séf.
Ráadásul kizárólag vajjal kell főzni, tilos napraforgóolajat használni.
„Egyrészt íztelen és rossz lesz, másrészt a fehérje rosszul fog viselkedni, azaz a tojás égni kezd – ilyenkor a fehérje egyszerűen megalvad, nem sül” – tette hozzá a szakértő.
Ami a sót illeti, nincs trükk. Valaki sózza a vajat, valaki pedig óvatosan sózza a fehérjét. Mert a sófoltok a tojássárgáján csúnyán néznek ki.