Öt érv a tökmag ellen

Noha a tökmagok számos előnnyel járnak, de valóban jó-e az Ön számára? Ha túl sokat eszik belőle, az többet árthat, mint használ. A tökmagnak számos jótékony hatása van, mivel jó cink-, magnézium-, foszfor-, réz-, niacin-, triptofán- és fehérjeforrás. De ahogy mondani szokták, bármit túlzásba vinni rossz ötlet, ezekkel a magokkal is így van. Mérsékelt mennyiségben történő fogyasztása előnyös, de abban a pillanatban, amikor túlzásba esik, mellékhatásokat fog tapasztalni – írja a healthshots.com.

A tökmagok a tök belsejében található ehető magvak. Általában laposak, ovális alakúak és enyhén diós ízűek. Ezek a magvak tele vannak olyan tápanyagokkal, mint a magnézium, amely nélkülözhetetlen az izom- és idegműködéshez, a cink, amely elősegíti az immunrendszer működését és a sebgyógyulást, a vas, amely segíti az oxigén szállítását a szervezetben, valamint az omega-3 és a rost.

Mennyi a tökmag biztonságos napi fogyasztása?

A magvak tele vannak tápanyagokkal. De a túlzás rossz ötlet lehet. Kíváncsi, hány tökmagot ehet naponta? Az American Heart Association napi egy uncia (körülbelül negyed csésze vagy körülbelül 28-30 gramm) magvak elfogyasztását javasolja. „Ne feledje, hogy ne lépje túl az ajánlott mennyiséget, mivel ez különféle egészségügyi problémákhoz vezethet. Csak beszéljen egy szakértővel, mielőtt bevenné őket az étrendbe. Jó ötlet lesz követni egy szakértő tanácsát, és csak ezután enni ezeket a magokat” – mondja Priya Palan dietetikus.

A tökmag mellékhatásai

Íme néhány mellékhatás, amelyekkel tisztában kell lennie:

1. Emésztési problémák

A magvak nagyobb mennyiségben fogyasztva hasi fájdalmat okozhatnak. Magas a rosttartalmuk, és túl nagy mennyiségben puffadást és gázképződést okozhat. Tele vannak zsíros olajokkal is, amelyek az elfogadható szintet meghaladóan görcsöket és fájdalmat okozhatnak.

2. Allergia

Tudta, hogy sok ember allergiás lehet ezekre a magvakra? Ezek a magvak bizonyos allergiás reakciókat válthatnak ki, amelyek torokirritációt, köhögést és még fejfájást is okozhatnak. A bőrén csalánkiütés, ekcéma vagy egyéb reakciók is előfordulhatnak. Ezért fontos, hogy ezek fogyasztása során körültekintőek legyünk.

3. Súlygyarapodás

Kerülnie kell a túl sok mag elfogyasztását. Ez azért van így, mert magas a kalóriatartalma, és ha túl sokat fogyaszt belőle, akkor felhalmozódhat plusz kilókkal. Ezért ügyeljen arra, hogy ne egyen többet a szükséges adagnál, különösen diéta közben.

4. Nem biztonságos azok számára, akiknek alacsony a vérnyomása

Ha már alacsony a vérnyomása (hipotónia), akkor ne egyen tökmagot, mivel antioxidáns természetű, és segít csökkenteni a vérnyomást. Mielőtt ezeket a magokat választaná, konzultáljon szakértővel. Ezenkívül ügyeljen az előírt mennyiség betartására, hogy elkerülje az egészségügyi szövődményeket.

5. Nem adható gyerekeknek

A tökmag tele van rosttal és zsírsavakkal, és az ajánlott mennyiség felett a gyermekeknél gyomorgörcsöt, sőt hasmenést is kiválthat. Ezenkívül apró méretük fulladásveszélyessé teszi őket. Ezért nagyon óvatosnak kell lennie, amikor ezeket a magokat gyerekeknek kínálja.

Hogyan fogyasszunk tökmagot?

Ezeket a magokat fogyaszthatjuk önmagukban, vagy hozzáadhatjuk olyan ételekhez, mint például saláták, granolaszeletek, turmixok az íz és a ropogós állag érdekében. Hozzáadhatja őket harapnivalókhoz vagy más élelmiszerekhez, például salátához és turmixokhoz, hogy kiküszöbölje a mellékhatásokat. Általában megsütjük, de meg is pirítható, viszont előtte mindenképpen szárítsa meg.

Elolvasom a cikket