
Relatíve új jelenség az atlanti diéta, mely az atlanti-óceáni térség lakóinak táplálkozási szokásait veszi alapul, azon belül is Portugália és Észak-Spanyolország gasztronómiai kultúráját – olvasható a Life.hu oldalán.
Az atlanti diéta nagy hangsúlyt fektet a tenger gyümölcseire, rákfélékre, teljes kiőrlésű gabonákra, a hüvelyesekre és a tejtermékekre.
Az olajos halfajták, mint például a szardínia és a makréla fontos részei a szuper étrendnek, mivel a szív számára egészséges omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Zöldségek, például a káposzta, a fehérrépa és a hagyma, valamint a rozs, a kukorica és a burgonya alapvető összetevők, amikben visszaköszön a régió hűvösebb éghajlata és mezőgazdasági hagyományai.
Hogyan készülnek az atlantidiéta-ételek?
Az atlantidiéta-menü összeállításában nemcsak az alapanyagokon, de az elkészítés módján is nagy a hangsúly. Előnyben részesíti a hagyományos elkészítési módokat, mint a főzés, grillezés, sütés és párolás. Egy atlantidiéta-étrend bővelkedik laktató levesekben, és az olívaolaj az elsődleges zsírforrás.
Tejtermékeket, például sajtot, joghurtot és a vajat mérsékelten fogyasztják, viszont a vörösbor mértékkel fogyasztva szerves része a diétának.
Ha kezdő diétás étrendet keres az ember, akkor érdemes ellesni az atlantidiéta-recepteket.
Mi a különbség az atlanti és mediterrán diéta között?
Ugyan sok a két diéta között a hasonlóság, de fajsúlyos különbségek is fellelhetők. Míg a mediterrán diéta fő gabonaféléje a búza, addig az atlanti diéta inkább a rozsra és kukoricára támaszkodik. Az Atlanti-óceán ételei több burgonyát és káposztát tartalmaznak a hüvelyesek mellett, és a citrusfélék mellett a körte, szilva és alma is megjelennek.
Nagy különbség még, hogy a levesek és raguk elterjedtek az atlanti konyhában.
Az atlanti diéta pozitív egészségügyi hatásai
Noha mediterrán társához képest kevésbé tanulmányozták, az atlanti diéta számos pozitív egészségügyi hatással bír. Koleszterinszint-csökkentése természetesen remekül működik az atlanti diétával, mivel sok omega-3 zsírsavat tartalmaz ez a szuper diéta. A szabályok betartásával természetesen az elhízás is elkerülhető vele.
Felmérések alapján hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a magas vérnyomást, és jótékony gyulladáscsökkentő. Természetes módon segíti az emésztés, és további pozitívum, hogy még az inzulinrezisztencia kockázatát is mérsékeli.
Egy kutatás kimutatta, hogy az atlanti diéta követőinek sűrűbb a szürkeállománya és jobbak a kognitív készségeik, ezáltal a demencia kialakulásának is elejét veheti.
Ezek alapján érdemes beszerezni egy új receptkönyvet az atlanti-óceáni térség, Spanyolország és Portugália fantasztikus konyhakultúrájával.