A babérlevél füstje enyhíti a stresszt

A babérlevél amellett, hogy igazán különleges ízt ad az ételeinknek, számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ezeket többféleképpen is érvényesíthetjük: a fűszer egészben vagy őrölve történő felhasználásával, külsőleg gyulladáscsökkentő borogatásként, esetleg illóolaj formájában. Az egyik leghatásosabb pedig az, ha meggyújtjuk a leveleket, és hagyjuk, hogy a keletkező füst a szervezetbe jutva kifejtse pozitív hatásait. Lássuk, mik ezek pontosan, és azt is eláruljuk, hogyan próbálja ki ezt a módszert a lehető legbiztonságosabban.

A babérlevél füstjének hatásai

A babérlevél-égetés egy ősi hagyomány, a fűszerről ugyanis régóta azt tartják, hogy enyhíti a szorongást és a stresszt, sőt segít a 2-es típusú diabétesz és a daganatos megbetegedések kezelésében is.

A levelek füstje elsősorban a szorongás enyhítésére használható. A babérlevélben ugyanis linalool található, ami a mentában és a levendulában is fellelhető. Ez a hatóanyag bizonyítottan nyugtató hatású, belélegezve többek között csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót.

Mivel a levendula illóolaja 25-38 százalék linaloolt tartalmaz, míg a babérlevélben kevesebb, körülbelül 7 százalék található, feltételezhető, hogy utóbbi az enyhébb szorongásos tünetek kezelésében hatékony.

A babérlevél emellett olyan megbetegedések kezelésében is hatásos, mint a cukorbetegség, az emésztőrendszeri zavarok, a vesekő, az ízületi gyulladás, a láz és a fejfájás.

Erre figyeljen, miközben égnek a levelek!

A babérlevél égetéséhez egész leveleket érdemes használni, és friss fűszer helyett szárítottat válasszunk. Egy üveg- vagy kerámiaedénybe helyezzük a leveleket, és óvatosan gyújtsuk meg. Amint lángra kapnak, oltsuk is el, hogy ne égjenek gyorsan a levelek, épp csak füstölögjenek. Hagyjuk így 10-15 percen keresztül. Ha időközben teljesen kialszik, és már nem füstölög, akkor gyújtsuk meg újra.

Fontos, hogy bár nem nagy lánggal égnek a levelek, soha nem szabad őrizetlenül hagyni. Ha befejeztük a „babérlevélszeánszot”, a biztonság kedvéért egy kevés vízzel locsoljuk le, hogy garantáltan megállítsuk az égési folyamatot.

Elolvasom a cikket