A cowboydiéta lehet a megoldás a fogyásra?

Feladatuk a marhacsordák terelése, őrzése és szállítása volt az élelmiszerhiánnyal küzdő északi területekre. Jellemzően lóháton közlekedtek, és híresek voltak lovas- és lasszózási tudásukról. Munkájuk gyakran veszélyes és megterhelő volt, valószínűleg innen erednek a filmekből jól ismert vadnyugati történetek.

A cowboyok kultúrája máig meghatározó része az amerikai folklórnak, és számos film, könyv és legenda őrzi emléküket. A vadnyugati hősök étrendje néhány kulcsfontosságú alapanyag köré épült, amelyeket ma is érdemes rendszeresen fogyasztani. A cowboydiéta ezekre alapozva segíthet a fogyásban.

A kemény fizikai munka miatt a cowboyok számára elsősorban az energiát adó szénhidrátok, valamint a magas fehérjetartalmú élelmiszerek voltak a legalapvetőbbek a mindennapi táplálkozásukban. Az utókorra maradt történetekben nem véletlenül lett ikonikus fogás a hagymás bab, amit sokszor sertés- vagy marhahússal gazdagítva fogyasztottak.

A hüvelyesek magas tápértékük miatt ma is fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek.

A marhahús alapélelmiszernek számított, hiszen könnyen hozzáfértek. Tereléskor egy cowboy napi fejadagja 1-1,5 kiló hús volt, amihez rizst vagy krumplit fogyasztottak köretként. Amikor csak lehetett, frissen ették a marhát, de mivel gyakran hosszú utat kellett megtenniük a csordával, sokszor szárított formában fogyasztották. A marhahúst vékony csíkokra vágták, megsózták, és a napon vagy tűzön kiszárították. Ezzel a tartósítási módszerrel lehetővé tették, hogy hűtés nélkül is hónapokig fogyasztható legyen.

A szárított marha ma is létező étel, a testépítők körében igen népszerű fehérjedús, magas kreatintartalmú nassolnivaló.

Noha friss gyümölcsöt és zöldséget ritkán ettek, szárított formában ezeket is igyekeztek beépíteni az étrendjükbe. Az alma volt a leggyakoribb, de sárgabarackot, cseresznyét és őszibarackot is fogyasztottak. A diófélék, például a pekándió és a mandula szintén népszerűek voltak magas tápértékük miatt.

Egynapi mintaétrend

Egy cowboy napi menüje nagyjából a következőképpen nézhetett ki.

  • Reggeli: szalonna, tojás, kukoricakenyér, burgonya, jó erős kávé.
    De kedvelt volt a pásztorok reggelije, ami egy szalonnával és burgonyával, esetleg tojással készült egytálétel – írja a Bors.
  • Gyors ebéd: mivel az ebédet gyakran útközben fogyasztották, ezért egyszerű ételeket választottak, inkább csak „csipegettek”: kenyeret, kekszet, aszalt gyümölcsöket, vagy a reggeli maradékát.
  • Tartalmas vacsora: az esti étkezés volt a legkiadósabb. Ilyenkor került terítékre a bab és a hús.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.