
Feladatuk a marhacsordák terelése, őrzése és szállítása volt az élelmiszerhiánnyal küzdő északi területekre. Jellemzően lóháton közlekedtek, és híresek voltak lovas- és lasszózási tudásukról. Munkájuk gyakran veszélyes és megterhelő volt, valószínűleg innen erednek a filmekből jól ismert vadnyugati történetek.
A cowboyok kultúrája máig meghatározó része az amerikai folklórnak, és számos film, könyv és legenda őrzi emléküket. A vadnyugati hősök étrendje néhány kulcsfontosságú alapanyag köré épült, amelyeket ma is érdemes rendszeresen fogyasztani. A cowboydiéta ezekre alapozva segíthet a fogyásban.
A kemény fizikai munka miatt a cowboyok számára elsősorban az energiát adó szénhidrátok, valamint a magas fehérjetartalmú élelmiszerek voltak a legalapvetőbbek a mindennapi táplálkozásukban. Az utókorra maradt történetekben nem véletlenül lett ikonikus fogás a hagymás bab, amit sokszor sertés- vagy marhahússal gazdagítva fogyasztottak.
A hüvelyesek magas tápértékük miatt ma is fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek.
A marhahús alapélelmiszernek számított, hiszen könnyen hozzáfértek. Tereléskor egy cowboy napi fejadagja 1-1,5 kiló hús volt, amihez rizst vagy krumplit fogyasztottak köretként. Amikor csak lehetett, frissen ették a marhát, de mivel gyakran hosszú utat kellett megtenniük a csordával, sokszor szárított formában fogyasztották. A marhahúst vékony csíkokra vágták, megsózták, és a napon vagy tűzön kiszárították. Ezzel a tartósítási módszerrel lehetővé tették, hogy hűtés nélkül is hónapokig fogyasztható legyen.
A szárított marha ma is létező étel, a testépítők körében igen népszerű fehérjedús, magas kreatintartalmú nassolnivaló.
Noha friss gyümölcsöt és zöldséget ritkán ettek, szárított formában ezeket is igyekeztek beépíteni az étrendjükbe. Az alma volt a leggyakoribb, de sárgabarackot, cseresznyét és őszibarackot is fogyasztottak. A diófélék, például a pekándió és a mandula szintén népszerűek voltak magas tápértékük miatt.
Egynapi mintaétrend
Egy cowboy napi menüje nagyjából a következőképpen nézhetett ki.
- Reggeli: szalonna, tojás, kukoricakenyér, burgonya, jó erős kávé.
De kedvelt volt a pásztorok reggelije, ami egy szalonnával és burgonyával, esetleg tojással készült egytálétel – írja a Bors. - Gyors ebéd: mivel az ebédet gyakran útközben fogyasztották, ezért egyszerű ételeket választottak, inkább csak „csipegettek”: kenyeret, kekszet, aszalt gyümölcsöket, vagy a reggeli maradékát.
- Tartalmas vacsora: az esti étkezés volt a legkiadósabb. Ilyenkor került terítékre a bab és a hús.