Konzervek, melyek jót tesznek az agynak

Meredith Roffhart táplálkozási szakértő elmondta, hogy a konzerválási folyamat segít megőrizni az alapvető tápanyagokat, így a konzervek kényelmes, tartós és gyakran megfizethetőbb forrásai az agyműködést erősítő mikrotápanyagoknak, például az omega-3 zsírsavaknak, a B-vitaminoknak, a K-vitaminnak, a rostoknak és az antioxidánsoknak.

Íme öt olyan konzerv, amely fokozza a kognitív funkciókat, és számos előnyös hatással van az agyra.

Halkonzervek

A lazac-, tonhal-, szardella- és makrélakonzervek magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek, így kiváló táplálékforrások a kognitív egészség szempontjából.

Az omega-3 zsírsavak az agy sejtmembránjainak összetevői, amelyek kritikus fontosságúak a kognitív működés szempontjából. Gyulladáscsökkentő hatásúak és létfontosságúak a normális agyműködés fenntartásához.

Emellett a tanulmányok szerint pozitív hatással vannak a depressziós tünetekre és csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatát.

Válassza a saját levében vagy olívaolajban lévő halkonzervet.

Paradicsomkonzervek

A paradicsom a likopin egyik fő forrása, amely egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni az agysejteket az oxidatív károsodástól. A likopin összefüggésbe hozható a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával.

Az olyan leveles zöldségek, mint a spenót, kiváló forrása a K-vitaminnak, a folsavnak, a béta-karotinnak és a luteinnek, amelyek hozzájárulnak a neuroprotektív mechanizmusokhoz, segítik a kognitív funkciók fenntartását és lassítják a hanyatlást.

Gyulladáscsökkentő hatásuk is van, ami segít csökkenteni az agyi gyulladást. Emellett a kutatások azt mutatják, hogy már napi egy adag is pozitív hatással lehet az agy egészségére.

Ha spenótkonzervet vásárol, keresse az „alacsony sótartalmú” vagy „só hozzáadása nélkül” feliratú üvegeket.

Babkonzerv

A babkonzervek elérhetőségük és magas fehérjetartalmuk miatt konyhai alapélelmiszerek. A babban található növényi fehérjeforrások pedig a kognitív hanyatlás alacsonyabb kockázatával hozhatók összefüggésbe.

Kutatások kimutatták, hogy a babban és hüvelyesekben bőségesen megtalálható B-vitaminok fokozott bevitele támogatja a jobb kognitív funkciókat. Ezek a fontos vitaminok kulcsszerepet játszanak a homocisztein anyagcseréjében, amely aminosav magas szintjén károsíthatja a kognitív funkciókat és a szív egészségét.

Őszibarackkonzervek

A konzerv őszibarack tele van antioxidánsokkal, valamint más agyműködést elősegítő tápanyagokkal, például rosttal, C- és K-vitaminnal.

Az őszibarackban található antioxidánsok segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt és védeni a központi idegrendszert. Az oxidatív károsodás megelőzése és az egészséges központi idegrendszer fenntartása a kognitív működés támogatásának kulcsfontosságú elemei.

Elolvasom a cikket