Minden, amit a bassolásról tudni kell

Egy hétfőn bemutatott tanulmányhoz 1000 ember nassolási szokásait vizsgálták meg, hogy megtudják, ezeknek milyen hatásuk van az egészségükre.

Dr. Kate Bermingham, a kutatás vezetője szerint a jótékony egészségi hatásaik (vagy azok hiánya) alapján osztályozták be a nasikat, amiket a résztvevők 2-4 nap alatt fogyasztottak.

Jó minőségű nasinak számítanak például a diófélék, a magvak vagy a gyümölcsök. Ezzel szemben a kekszek és a cukorkák egészségtelen, ultrafeldolgozott élelmiszerek” – magyarázta. Azt is figyelembe vették, hogy a résztvevők mikor nassoltak. Késő esti nasiknak azokat az élelmiszereket nevezték, amiket este 9 után fogyasztottak.

Ezen kívül figyelembe vették a résztvevők egészségi állapotát, a súlyukat, a vércukor-, az inzulin-, valamint a vérzsírok szintjét a szervezetükben, illetve hogy ezek hogyan változtak a nassolnivalójuk minőségétől, mennyiségétől, és a fogyasztásuk időpontjától függően.

Megállapították, hogy azok, akik magas minőségű ételeket fogyasztottak, egészségesebb volt a vércukor- és trigliceridszintjük, mint azoknak, akik ultrafeldolgozott nasikat ettek. Emellett azoknál, akik később, este fogyasztották el a nassolnivalóikat, rosszabb volt a vércukor- és trigliceridszintjük, mint a nappal nassolóknál. Úgy tűnt, hogy a nasi mennyisége és gyakorisága közel sem volt akkora hatással az egészségre, mint az ételek minősége.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a nassolási szokások kulcsfontosságúak lehetnek a táplálkozással összefüggő betegségek kockázati tényezőinek javításában. A nappali, egészséges nassolás az egészséges életmód része lehet” – magyarázta Bermingham.

A jó minőségű, teljes kiőrlésű szénhidrátot, fehérjét és/vagy egészséges zsírokat tartalmazó nasik segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában, és ezáltal a cukorbetegség és a trigliceridszint szabályozásában” – mondta Bonnie Taub-Dix dietetikus a portálnak.

Elolvasom a cikket