HÉTFŐ REGGEL – Ez a mag sokkal egészségesebb, mint a zabpehely vagy az árpa

Ez a növény a Kijevi Rusz kora óta ismert. Különbözőképpen hívták, de a legelterjedtebb neve, amit az emberek használtak, a shiritsa volt. Más néven rókafarok, bársony, kakasfarok, macskafarok stb. néven is ismert. Mindezt a virágzata miatt, amely élénkpiros, bordó vagy narancssárga színű.

Az amarant magok kinézetre a fehér mákhoz vagy a quinoa kicsinyített másolatához hasonlítanak. A botanikusok az álmagok közé sorolják, mert technikailag egy magról van szó, amely egy magtartóban rejtőzik. Egy-egy hüvely akár 1000 apró szemet is tartalmazhat.

Az indiánok voltak az elsők, akik termesztették és őrölték az apró magvakat. Ha hihetünk a régészeknek, ez több mint nyolcezer évvel ezelőtt történt. A búzát és a rizst körülbelül ugyanennyi ideje ismeri az emberiség.

Bár az amerikai őslakosoknak nem voltak laboratóriumaik és mikroszkópjaik, hamar rájöttek, hogy az amarant felveheti a versenyt a burgonyával, a kukoricával, sőt még a hússal is. Az inkák, aztékok és maják annyira tisztelték a kukoricadarát, hogy isteni eledelként magasztalták.

Amarantgríz: előnyök

A zab- vagy búzadarával ellentétben az amarantdara nem tartalmaz glutént, így az intoleranciában szenvedők számára is alkalmas. Az amarant zabkása azok számára is beilleszthető az étrendbe, akik diétáznak.

Az amarant dara másik előnye, hogy az egyik „fehérjebomba”. Nagy mennyiségű növényi fehérjét tartalmaz, amely könnyen emészthető, és a szervezetünk számára szükséges összes aminosavat tartalmazza (különösen a metionint és a lizint). A tudósok még úgy vélik, hogy az amarantmagok összetételükben nagyon közel állnak az állati fehérjéhez.

Az amarant dara a szervezetünk számára nagyon fontos zsírsavak (linolén-, linolén-, palmitin-, olaj-, sztearinsav) komplexét tartalmazza – mennyiségük eléri a 77 százalékot.

Ez a növény kiváló forrása az antioxidánsoknak, különösen a fenolsavaknak (para-hidroxi-benzoesav, galluszsav, vanillinsav). Ezek megvédenek bennünket a szív- és érrendszeri betegségektől, a korai öregedéstől, a ráktól.

Az amarantdara étrendünkbe való beillesztésével olyan értékes tápanyagokkal telítjük szervezetünket, mint a magnézium, mangán, réz, szelén, vas és foszfor. Ezek azok az ásványi anyagok, amelyek az apró szemekben vannak a legnagyobb mennyiségben.

Érdemes megjegyezni, hogy az amarant nemcsak fehérjében, hanem rostban is gazdag, ami segít a túlsúly elleni küzdelemben. A magas fehérjetartalmú ételek csökkentik a ghrelinszintet (ez az éhségérzetet serkentő hormon), az élelmi rostoknak köszönhetően pedig tovább érezzük a jóllakottságot.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az amarantdara képes elpusztítani a „rossz” koleszterint, miközben növeli a „jó” koleszterin mennyiségét.

Elolvasom a cikket