
A Brigham Medical Centre tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a szója-, repce- és olívaolajok fogyasztása csökkentheti a rák és a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát, míg a vaj ezzel szemben növeli ezt a kockázatot, írta a vm.ru.
A vizsgálat során a tudósok 30 éven keresztül 200 ezer felnőtt önkéntes egészségét követték nyomon, különös figyelmet fordítva étrendjükre és a különböző típusú növényi és állati eredetű olajok fogyasztására.
Az adatok elemzése azt mutatta, hogy azoknál a résztvevőknél, akik a legtöbb vajat fogyasztották, 15 százalékkal magasabb volt a korai halálozás kockázata azokhoz képest, akik kevesebbet fogyasztottak. Eközben a növényi olajok 16 százalékkal csökkentették a korai halálozás valószínűségét. A szója-, repce- és olívaolajok pozitív hatást mutattak a szív- és érrendszerre.
A kutatók emellett megjegyezték, hogy napi 10 gramm vaj helyettesítése ezzel egyenértékű mennyiségű növényi olajjal 17 százalékkal csökkentette a rákos halálozás és az általános halálozás kockázatát. A tudósok feltételezése szerint ez a hatás a növényi olajok alacsonyabb telített zsírtartalmának köszönhető.
A telített zsírok túlzott fogyasztása negatív hatással lehet az egészségre, és összefüggésbe hozták őket a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és más kórképek kialakulásával. A tanulmány eredményeit a JAMA Internal Medicine című folyóiratban tették közzé.