
Szirtes Györgyi
2025. március 11. kedd. 8:31
Meglepő módon a hagymahéj valójában gazdagabb tápanyagokban, mint a zöldség húsa. Tanulmányok szerint a hagymahéj koncentráltabban tartalmazza a kvercetin nevű bioaktív vegyületet, mint a hagyma azon része, amelyet általában fogyasztunk. Ez a hatásos antioxidáns felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel, amelyek károsíthatják a szervezet sejtjeit. Valóban, a kvercetin már régóta ismert számos öregedésgátló tulajdonságáról.
Ha az egészségügyi előnyökről van szó, a kvercetin tényleg mindent tud. Az UV-sugarak okozta napkárosodás megelőzésével simán, rugalmasan és ránctalanul tartja a bőrt. Plusz, a tanulmányok kimutatták, hogy ez az erőteljes flavonoid kulcsfontosságú a vérnyomás csökkentésében, a gyulladás és az allergia csökkentésében, az Alzheimer-kór vagy a demencia kockázatának csökkentésében, és még a rák megelőzésében is.
Az egyik ok, amiért a szemétbe dobjuk ezeket a héjakat, az az, hogy nem tűnnek szuper hívogatónak nassolásra, de három alapvető módja van a felhasználásnak: húslevesben, por formájában vagy teaként.
A hagymahéjleves elkészítéséhez egyszerűen öblítsük le a hagymahéjat hideg vízben, főzzük harminc-negyven percig bármilyen más hozzávalóval, majd hagyjuk kihűlni. Ezután csak öntse át a húslevest egy finom szitán vagy sajtkendőn, és élvezze.
A hagymahéjpor elkészítéséhez tisztítsa meg a héját, süsse meg, majd nyomja át egy fűszerdarálón, hogy hasznos port kapjon belőle.
A kvercetin előnyeinek legegyszerűbb és legolcsóbb módja a hagymahéjból készült tea főzésével érhető el.
Egy csésze hagymahéjtea elkészítése nem is lehetne egyszerűbb. Gyűjtse össze a hagymahéjat, és alaposan mossa meg. Tegyen egy maréknyi hagymahéjat egy közepesen magas hőfokon lévő, vízzel teli edénybe. Forralja fel ezt a vizet, majd hagyja főni 15-30 percig. Szűrje át a keveréket egy bögrébe, hogy ne úszkáljanak hagymahéjdarabok az italban.