
A brit Bristoli Egyetem kutatói szerint a tenger gyümölcsei gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, a szelénnek és a jódnak, amelyekről ismert, hogy fontos szerepet játszanak az agy fejlődésében és a kognitív funkciókban – írja az rbc.ua.
Az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek hetente legalább két adag halat kell tartalmaznia, beleértve az olajos halakat, például a lazacot, a makrélát vagy a szardíniát.
A szülőknek hetente legalább egy adag zsíros halat kell adniuk gyermekeiknek.
Dr. Caroline Taylor elmondta, hogy a terhesség alatti halevés szintén pozitív hatással lehet a baba fejlődésére.
Az eredmények azt mutatták, hogy azok a hét éves gyerekek, akik nem ettek halat, 35 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutattak „szuboptimális proszociális viselkedést”, mint azok, akik legalább heti 190 grammot ettek. A kilenc évesek körében ez az arány 43 százalékra emelkedett.
A hal előnyei a gyermekek számára
A hal értékes tápanyagforrás a gyermekek számára, és számos előnnyel jár a fejlődésük szempontjából:
- Omega-3 zsírsavak – A halak, különösen a zsíros fajták, mint a lazac, a makréla és a tőkehal, omega-3-at tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez. Javítják a memóriát, a koncentrációt és a kognitív képességeket
- A fehérje – a hal kiváló minőségű fehérjeforrás, amely elősegíti a szövetek növekedését és helyreállítását, erősíti az immunitást és támogatja az izomfejlődést.
- Vitaminok és ásványi anyagok – a hal gazdag vitaminokban (A, D, B12) és ásványi anyagokban (jód, cink, szelén), amelyek nélkülözhetetlenek a csontok egészségéhez, a látáshoz, az immunrendszerhez és a normál anyagcseréhez
- A szív- és érrendszeri rendszer javítása – Az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azáltal, hogy korai életkortól támogatják a szív egészségét
Általánosságban elmondható, hogy a hal rendszeres fogyasztása elősegíti a gyermekek egészséges növekedését, valamint szellemi és fizikai fejlődését.
Szeretnénk hozzátenni, hogy a gyermekek agyfejlődése szempontjából fontos, hogy ne csak a halak szerepeljenek az étrendben, hanem a következő ételek is:
- tojás – kolint tartalmaz, amely szükséges az agyi aktivitást támogató neurotranszmitterek termeléséhez
- diófélék és magvak – gazdag omega-3-ban és E-vitaminban, amelyek támogatják a kognitív funkciókat
- bogyók (áfonya, eper, málna) – antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek megvédeni az agyat a stressztől és javítják a memóriát
- teljes kiőrlésű termékek (zabpehely, hajdina, barna rizs) – összetett szénhidrátokban gazdagok, amelyek energiával látják el az agyat
- étcsokoládé – flavonoidokat tartalmaz, amelyek javítják az agy vérkeringését és funkcióit
- avokádó – egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek támogatják az agy egészségét.