
Az orvos elmagyarázta, hogy a fruktóz egy természetes cukor, amely megtalálható a növényi élelmiszerekben és a mézben. Gyakran hozzáadják a feldolgozott élelmiszerekhez is kukoricaszirup formájában. A gyártók kukoricaszirupot használnak üdítők, reggeli gabonapelyhek, tejtermékek és édességek készítéséhez – tájékoztat a Gazeta.
A fruktóztartalomban vezető szerepet tölt be a mangó, a szőlő és a jackfruit – egy nagy trópusi gyümölcs a Mulberry családból, vastag zöld héjjal. Norwitz azonban azt mondta, hogy ezeknek a gyümölcsöknek az édessége nem „riaszthatja el” az embereket attól, hogy megegyék őket.
A tudós idézett egy 2014-es National Institute of Medicine tanulmányt, amely megállapította, hogy a fruktóznak nincs olyan specifikus hatása a szervezetre, amely súlygyarapodáshoz vezethet a más forrásból származó cukorfogyasztáshoz képest. Ezenkívül a fruktózfogyasztás nem károsítja a vékonybelet és a májat.
Dr. Norwitz elmondta, hogy a legédesebb gyümölcs, a mangó több mint 20 vitamint és ásványi anyagot, valamint rostot és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik a vastagbélrák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szőlő mérsékelt mennyiségben is biztonságos.
A szőlő színétől függetlenül 12,3 gramm fruktózt tartalmaz csészénként, míg a banánban mindössze 5,7 gramm. Ha túl sok szőlőt eszik egyszerre, előfordulhat, hogy a fruktóz nem szívódik fel megfelelően, ami puffadáshoz és gyomorpanaszokhoz vezethet. Tudományos vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a szőlő fogyasztása jót tesz a szív és az agy egészségének, ezért nem szabad teljesen lemondani róla sem.