
MH
2025. március 12. szerda. 8:31
„Krumpli és rizs helyett: ez a köret százszor egészségesebb, véd a cukorbetegség és a demencia ellen” – áll a Stavropol.media weboldalon megjelent cikk címében.
Miért egészségesebb a hajdina, mint a hagyományos köretek?
A hajdina alacsony glikémiás indexű, amely segít stabilan tartani a vércukorszintet, és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A fehér rizzsel ellentétben, amely gyorsan glükózzá alakul, a hajdina lassan emésztődik, így hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít.
Egy másik fontos előny a rutin- és magnéziumtartalma. Az anyagok erősítik az ereket, és támogatják a szív- és érrendszer működését. A hajdinában található antioxidánsok pedig segítenek megvédeni az agyat az életkorral összefüggő változásoktól, csökkentve a demencia kialakulásának valószínűségét.
Hogyan kell helyesen főzni a hajdinát?
A maximális előny megőrzése érdekében jobb, ha nem főzzük túl a hajdinát. A gabonát elég leöblíteni, és 1:2 arányban vizet önteni, majd felforralni, csökkenteni a hőt és fedő alatt 10–15 percig főzni. Egy másik módszer, ha forró vízzel pároljuk. Ez lehetővé teszi több vitamin és mikroelem megőrzését.
Érdemes bevenni a hajdinát az étrendbe?
Határozottan igen. A Grnir nemcsak egészségesebb, mint a burgonya és a rizs, hanem univerzális is – mindennapi táplálkozásra és terápiás étrendre egyaránt alkalmas. A hajdina segít megőrizni az erek, a szív és az agy egészségét, emellett javítja az emésztést, és elősegíti a súly normalizálását.