
MH
2025. március 12. szerda. 5:59
Egy kutatás során egészséges, felnőtt férfiak randomizált csoportjában a nap korai szakaszában történő étkezés, szemben a csak későbbi evéssel, csökkentette a ghrelin hormon szintjét és az éhgyomri glukagonszerű peptid–1 (GLP–1) szintjét.
Egy másik vizsgálat szerint a korai étkezés csökkentette a testsúlyt, az éhgyomri glükóz- és inzulinszintet, valamint a zsír arányát a törzsön és a lábszáron. A kizárólag a nap korai szakaszában történő étkezés az összkoleszterinszintet, a HDL-koleszterinszintet és az adiponektinszintet is csökkentette.
Egy 82 fiatal felnőtt nőn végzett randomizált, kontrollált vizsgálat szerint a nap első felében történő étkezés csökkentette az éhgyomri glükózszintet, javította az inzulinrezisztenciát, valamint csökkentette a testsúlyt és a zsírtömeget. Ezenkívül a korai étkezés csökkentette a vér gyulladását, és javította a bél mikrobiális sokféleségét.
Egy másik klinikai vizsgálatban túlsúlyos és elhízott nőket osztottak egy reggelizőcsoportba (700 kalória reggeli, 500 kalória ebéd, 200 kalória vacsora) vagy egy vacsorázó csoportba (200 kalória reggeli, 500 kalória ebéd, 700 kalória vacsora) 12 héten keresztül. A reggelizőcsoport tagjai több súlyt veszítettek, a derekuk körfogata is kisebb lett, és jelentősen csökkent náluk az éhgyomri glükóz- és inzulinszint az esetükben. A trigliceridszint átlagosan 33,6 százalékkal csökkent a reggelizőcsoport esetében, a vacsorázócsoportban viszont jelentősen emelkedtek. Az első csoportba tartozó nők arról is beszámoltak, hogy kevésbé érezték magukat éhesnek a nap folyamán.
Mindezek alapján elmondható, hogy jobban járunk egy bőséges reggelivel és egy könnyed vacsorával, illetve ha elfelejtjük a késő esti nassolást. A reggeli kihagyása és a nehéz vacsora hozzájárul a testsúly gyarapodásához és az elhízáshoz. A reggelit kihagyó emberek továbbá arról számolnak be, hogy nem érzik jóllakottnak magukat, és éhesebbek az étkezések között.