Ezért lehet veszélyes a tojás

A tojás fő veszélye a héjában rejlik, mégpedig a szalmonellában, amely a héj felületén élhet. A szalmonellózis a gyomor-bélrendszer akut fertőző betegsége, amely a folyamat további általánossá válásának lehetőségével jár. A szalmonellák nem félnek a fagyasztástól, ellenállóak, de főzéskor elpusztulnak. A csapvízben a szalmonella négy-öt hónapig, a porban – akár hat hónapig, a tojás felületén – akár 24 napig is élhet. A termékekben, még fagyasztva, füstölve vagy sózva is, a szalmonellák kényelmesen élnek és aktívan szaporodnak – magyarázta a táplálkozási szakértő.

A szakember megjegyezte, hogy a szalmonellák élelmiszerrel, vízzel vagy szennyezett kézzel jutnak be az emberi gyomor-bélrendszerbe. Hozzátette azt is, hogy a baktériumok könnyen legyőzik a gyomor savas gátját, és megtelepednek a vékonybélben, ahol a betegség további fejlődése zajlik.

A szalmonellák élelmiszerrel, vízzel vagy szennyezett kézzel jutnak be a gyomor-bélrendszerbe, akadálytalanul átjutnak a gyomor savgátján, és megtelepednek a vékonybélben (ritkábban a vastagbélben), ahol a betegség további fejlődése bekövetkezik. Az immunrendszer sejtjeivel folytatott harcban a szalmonellák elpusztulnak, veszélyes toxint szabadítva fel. Egyes esetekben a baktériumok a véráramba és a nyirokcsatornán keresztül más szervekbe – a májba, a lépbe, a tüdőbe és a csontokba – is eljuthatnak – foglalta össze Mikityuk.

Elolvasom a cikket