
A Nutrients című szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a bor fogyasztása, függetlenül annak típusától, nem csökkenti a rák kockázatát. A tudósok 42, közel 96 ezer ember bevonásával készült tanulmányt elemeztek, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vörösborban lévő antioxidánsoknak védő hatásuk lenne.
A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy ez az elemzés volt az első nagyszabású tanulmány, amely összehasonlította a vörös- és a fehérbor rák kialakulásának valószínűségére gyakorolt hatását. Bár összességében nem találtak különbséget a kockázatban, a fehérbort a bőrrák kialakulásának nagyobb valószínűségével hozták összefüggésbe. Fogyasztása a becslések szerint 22 százalékkal növelte a melanoma kockázatát.
Ennek az összefüggésnek az okai egyelőre tisztázatlanok. A kutatók szerint nemcsak az ital kémiai összetételével, hanem viselkedési tényezőkkel is összefügghet. A borivók például nagyobb valószínűséggel lehetnek kitéve az ultraibolya fénynek anélkül, hogy napvédő krémet használnának. Emellett a nők körében nagyobb összefüggést találtak a fehérbor-fogyasztás és az általános rákkockázat között, ami további vizsgálatot igényel.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a rák kialakulásához elsősorban az etanol járul hozzá, amely minden alkoholban megtalálható. A szervezetben mérgező vegyületekké alakul át, amelyek károsítják a DNS-t és a fehérjéket. A 2020-as adatok szerint az alkoholfogyasztás 740 ezer rákos megbetegedéssel hozható összefüggésbe, ami a világszerte diagnosztizált rákos esetek 4,1 százalékát teszi ki.