
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, és Nagy István agrárminiszter jegyezte azt a törvényjavaslatot, amely a műhúsok előállítását és forgalomba hozatalát tiltaná meg Magyarországon. Ez alól csak az orvosi és az állatgyógyászati célú felhasználás képezne kivételt.
A benyújtott javaslat értelmében műhúsnak számít: a „törvény alkalmazásában laboratóriumi hús: állati sejtekből vagy szövetből mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül izolált vagy előállított termék”.
A műhús előállításához ugyanis az állati szövetekből vesznek sejtmintákat, amiket azután ellenőrzött környezetben szaporítanak. Az így termesztett húspótló képes visszaadni a hagyományosan megszokott ízeket. A tervezet szerint a betiltás mellett szól többek között az, hogy a hagyományos élelmiszer-termelés az agrárium és a vidéki életkörülmények egészére kedvező hatást gyakorol, míg ugyanez a műhúsról nem mondható el. Az étkezésünk alapját természetes alapanyagokból előállított élelmiszereknek kellene képezniük, ráadásul a műhús az emberi szervezetre káros is lehet, mivel „a hagyományostól eltérő technológiákban és termelési módokban olyan potenciális veszélyek rejlenek, amelyek alapvető értékeinket fenyegetik”.
Sokak szerint a mesterségesen gyártott húspótlók környezetkímélőbbek és a fenntarthatóságot mozdítják elő, hiszen előállításuk kevesebb energiát igényel, és az állatvédelem számára is kedveznek. Ennek azonban az ellenkezőjét bizonyító tudományos kutatási eredmények is ismertek, és arról sincs konszenzus, hogy pozitív vagy negatív hatással lennének az egészségünkre ezek a termékek.