Élelmiszer, amely segít csökkenteni a zsigeri zsírt

Az Eating Well azt írja, hogy bizonyos élelmiszerek segíthetnek a zsigeri zsír kezelésében, és támogathatják az általános egészséget. A bőr alatti zsírral ellentétben a zsigeri zsír nem látható, így nehéz kimutatni. A zsigeri zsírfelesleg számos súlyos egészségügyi állapot kialakulásának fokozott kockázatával jár, beleértve a szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget, sőt egyes rákos megbetegedéseket is – számol be a Sports.kz.

Bizonyítékok támasztják alá, hogy a pisztácia fogyasztása összefüggésbe hozható a zsigeri zsír csökkentésével. Egy, a Nutrients című folyóiratban közzétett tanulmány szerint amikor a metabolikus szindróma legalább egy kockázati tényezőjével rendelkező emberek 16 héten keresztül pisztáciát ettek a szokásos szénhidrátos nassolnivalók helyett, javult a zsigeri zsírszint.

Négy ok, amiért a táplálkozástudományi szakemberek is a pisztáciát ajánlják.

Egészséges zsírokban gazdag

„A pisztácia jó forrása az egészséges zsíroknak, különösen a telítetlen zsírsavaknak, amelyeket szívvédőnek tartanak. A telített zsírok viszont növelik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, és potenciálisan zsigeri zsírfelhalmozódáshoz vezethetnek” – mondta Amanda Godman dietetikus.

A pisztáciában található, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok döntő szerepet játszanak az egészségtelen zsír felhalmozódása elleni küzdelemben. Az egyszeresen telítetlen zsírok segítenek javítani a lipidprofilt azáltal, hogy csökkentik az LDL (rossz) koleszterinszintet, és növelik a HDL (jó) koleszterinszintet. Ez javítja az általános szív- és érrendszeri egészséget, amely szorosan összefügg az egészséges testsúly fenntartásával és a hasi zsír csökkentésével. Ezenkívül ezek a zsírok segítenek szabályozni az inzulinérzékenységet, amely kulcsfontosságú tényező a zsigeri zsírlerakódás megelőzésében, mivel a kontrollálatlan inzulinrezisztencia zsírfelhalmozódáshoz vezethet a hasi területen.

Bizonyított tény, hogy a telített zsírok helyett egyszeresen telítetlen zsírok fogyasztása nemcsak a testzsír csökkenésével jár, hanem a zsír lerakódási helyének megváltozásával is. A 2022-es tanulmányban a telített zsírban gazdag étrendet folytató emberek a hasüregben felszaporodott zsír nagy része zsigeri zsírként rakódott le. Azok, akik egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étrendet követtek, fogytak, és nem halmoztak fel zsigeri zsírt.

Fehérjét tartalmaz

Egy uncia pisztácia körülbelül hat gramm fehérjét tartalmaz, így az egyik leggazdagabb dióféle. A fehérje fontos szerepet játszik a zsírégetésben, mivel az ételek hőhatása révén növeli az energiafelhasználást, amely azt jelenti, hogy a szervezet több kalóriát éget el a fehérje megemésztésével és anyagcseréjével, mint a zsírokkal vagy szénhidrátokkal. Ezenkívül a magas fehérjetartalmú élelmiszerek, például a pisztácia fogyasztása segít megőrizni az izomtömeget a fogyás során, mivel a szervezet a zsigeri zsír elégetését helyezi előtérbe az izomszövettel szemben.

A Journal of Gerontology című folyóiratban közzétett adatok azt mutatták, hogy az idősebb férfiak körében a több fehérje fogyasztása összefüggésbe hozható a zsigeri hasi zsír csökkentésével.

Bőséges antioxidánsok

Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak az oxidatív stressz és a gyulladás leküzdésében, amelyek a zsigeri zsír felhalmozódásához kapcsolódnak. A pisztáciában található, erős antioxidánsok közé tartozik a lutein, a béta-karotin és a polifenolok. Ezek a vegyületek segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, csökkentve a sejtkárosodást és elősegítve az általános anyagcsere-egészséget. Tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsokban gazdag étrend elősegíti a jobb zsíranyagcserét, és javítja az inzulinérzékenységet, amely fontos a zsigeri zsír minimalizálásához.

A Nutrition Research című folyóiratban közzétett adatok arra utalnak, hogy az antioxidánsban gazdag étrendnek lehetséges előnyei vannak a zsigeri elhízás elleni küzdelemben.

Alacsonyabb kalóriatartalmú

„A pisztácia alacsony kalóriatartalma miatt (160 kalória unciánként, szemben a többi diófélék 180–200 kalóriájával) elősegítheti a zsírvesztést és az anyagcserét” – mondja Joanna Katz orlandói táplálkozási szakértő.

A magas fehérjetartalom és az alacsony kalóriatartalom egyensúlya ideális választássá teszi a pisztáciát azok számára, akik a zsigeri zsír csökkentésére törekszenek.

Elolvasom a cikket