
A banán gazdag rostokban és káliumban, emellett triptofánt is tartalmaz, amely segíti a szerotonin termelődését, így javíthatja a hangulatot és elősegítheti a jobb alvást. Azonban ennek a rendkívül tápláló gyümölcsnek van egy nagy hátránya: nagyon gyorsan érik, majd barnulni kezd és megpuhul, végül pedig sokszor a szemetesben végzi – írja a Mirror.
Objektum doboz
Az Egyesült Királyságban például napi 1,4 millió banánt dobnak ki, ami jelentős pazarlásnak számít.
Sokan gyümölcskosárban tárolják a banánt más gyümölcsökkel – például almával vagy naranccsal – együtt, ami azonban gyorsítja az érési folyamatot. A gyümölcsök ugyanis etiléngázt bocsátanak ki, amely természetes módon gyorsítja az érési folyamatot. Ezért a banán, ha nem megfelelően tároljuk, néhány nap alatt túléretté válhat.
Egy egyszerű és hatékony módszer létezik arra, hogy meghosszabbítsuk a banán frissességét: csak alufóliával kell betekerni a szárát.
Ez a trükk lassítja az érési folyamatot, mivel megakadályozza, hogy az etiléngáz a szárból a gyümölcs többi részére terjedjen.
A Food Republic szakértői szerint a banán az egyik legnagyobb etiléngáz-kibocsátó gyümölcs, amely elősegíti az érési folyamatot. A legtöbb gáz a szárából távozik, ami lehetővé teszi, hogy a banán érjen még azután is, hogy leszedték a fáról. Ha a banán szárát alufóliával betekerve lezárjuk, az etiléngáz nem tud annyira eljutni a gyümölcs többi részére, így lassabban barnul és hosszabb ideig marad fogyasztható.
Ez a módszer rendkívül olcsó és könnyen kivitelezhető, ráadásul hozzájárulhat a pazarlás csökkentéséhez is.