
A cukros ételek és italok nemcsak finomak, hanem alattomosak is: könnyen függővé válhatunk tőlük, miközben számos egészségügyi kockázatot hordoznak.
Kutatások kimutatták, hogy a túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat a diabétesz, az elhízás és még egyes daganatos betegségek kialakulásához is. Az igazi veszély azonban abban rejlik, hogy sok esetben észrevétlenül fogyasztunk el nagy mennyiségű cukrot – még akkor is, ha azt hisszük, egészségesen étkezünk.
Ezekben az ételekben rejtőzik a legtöbb cukor
Ha el akarja kerülni a cukorfüggőséget, és szeretne egészségesebben élni, akkor érdemes odafigyelnie a következő, gyakran cukorral teli élelmiszerekre. A csomagolás alapos tanulmányozása sokszor döbbenetes eredményt hozhat!
• Zabkása – egészséges reggelinek tűnik, de az instant változatok tele vannak hozzáadott cukorral. A natúr zabpehely jobb választás!
• Müzliszeletek – a legtöbb bővelkedik cukorban, csak éppen rizs- vagy fruktózszirupként szerepel a címkén.
• Gabonapelyhek – számos változat jelentős cukormennyiséget tartalmaz.
• Szószok és öntetek – a ketchup, a barbecue-szósz, a mustár és a salátaöntetek szinte mind cukorforrások.
• Ízesített növényi italok – a vaníliás vagy a csokis növényi italok egészségesnek tűnhetnek, de valójában tele vannak cukorral.
• Aszalt gyümölcsök – bár sok rostot tartalmaznak, gyakran pluszcukorral kezelik őket, hogy még édesebbek legyenek.
• Alacsony zsírtartalmú joghurtok – gyakran sok cukrot tartalmaznak az íz fokozása érdekében. A bolti gyümölcsjoghurtok pedig igazi cukorbombák!