
Csökkenti az oxidatív stresszt
Nishi Melvani táplálkozási szakértő szerint az oxidatív stresszt a szabad gyökök vagy instabil molekulák felhalmozódása okozza, amelyek károsítják az egészséges sejteket. Ezt számos tényező kiválthatja, többek között a rossz alvás, az alkoholfogyasztás, a fiziológiai stressz és a környezetszennyezés.
Az antioxidánsok olyan jótékony vegyületek, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, ártalmatlanná téve őket, megvédve a sejteket.
A zöld tea tele van antioxidánsokkal, különösen magas az epigallokatechin–3–gallát (EGCG)1 szintje.
Ezek védik a sejtek mitokondriumait is, amelyek a sejtek működéséhez szükséges energia előállításáért felelősek. A zöld tea antioxidánsai csökkentik a gyulladást és a DNS-károsodást is, és támogatják a sejtek javítását. Mindez segít lassítani az öregedést, és megvédi a szervezetet a krónikus betegségektől.
Lassú sejtöregedés
Mivel a zöld tea antioxidánsai gátolják az oxidatív stresszt és a gyulladást, a sejtek hosszú élettartamát is elősegítik. Ez kulcsfontosságú a sejtek öregedésének lassításához.
A sejtek öregedése akkor következik be, amikor a sejtek végleg leállnak az osztódással. Míg az antioxidánsok az oxidatív stressz csökkentésével segítenek lassítani ezt a folyamatot. Ez csökkenti a krónikus gyulladást, javítja a szövetek működését és a sejtek javulását.
Támogatja a bélrendszer egészségét
A bélrendszer az egészség számos aspektusát befolyásolja, beleértve a mentális funkciókat, az immunitást és a hosszú élettartamot. Ezt táplálhatják az olyan bélbarát élelmiszerek, mint a kimchi és a joghurt.
A zöld tea antioxidánsai azonban javítják a bél egészségét azáltal, hogy támogatják a hasznos baktériumokat, csökkentik a bélgyulladást, és erősítik a bélgátat.
Melyik a jobb, a matcha vagy a zöld tea?
A matcha ugyanazokat az előnyöket nyújtja, mint a hagyományos zöld tea, gyakran nagyobb hatékonysággal, mivel egész levelet fogyaszt. Emellett még több EGCG-t és antioxidánst tartalmaz, erősebb védekező képességgel rendelkezik az oxidatív stressz és a gyulladás ellen.