Egyszerű élelmiszerek, amelyek fiatalon tartanak

Ahhoz, hogy megértsük, miért van szüksége a szervezetnek antioxidánsokra, fontos megérteni a szabad gyökök természetét. Ezek olyan molekulák, amelyek a természetben kis mennyiségben keletkeznek. Szintjük azonban drámaian megnő, ha külső tényezőknek vagyunk kitéve: ultraibolya sugárzás, szennyezett környezet, dohányzás, alkohol, stressz és helytelen táplálkozás – írta meg a Pravda.

A felesleges szabad gyökök tönkreteszik a szervezet sejtjeit, károsítják a membránokat, sőt a DNS-t is. Ez a bőr idő előtti öregedéséhez, valamint olyan súlyos betegségek kialakulásához vezethet, mint a rák, az ízületi gyulladás, a szív- és érrendszeri és neurodegeneratív betegségek.

Antioxidánsok: az oxidatív stressz elleni végső védelem

Az antioxidánsok az élelmiszerekben található természetes molekulák, amelyek semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait, és megakadályozzák a sejtek oxidációját.

A modern életmód a szabad gyökök túlzott mértékű képződéséhez vezet, és az antioxidánsok táplálékkal történő bevitele gyakran nem elegendő. A szervezet nagyfokú stresszbe kerül, és elveszíti védekező képességét.

Az egyensúly fenntartása és az oxidatív stressz minimalizálása érdekében fontos a megfelelő antioxidáns-bevitel biztosítása a táplálékból.

Hol találhatók antioxidánsok?

Az antioxidánsok túlnyomórészt a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók. Rendszeres fogyasztásuk segít a szervezetnek a szabad gyökök káros hatásaival szemben.

Az antioxidánsok fő forrásai a következők:

  • Vitaminok: C, D, E, A.
  • Karotinoidok: a sárga-narancs színű élelmiszerekben vannak jelen.
  • Oligoelemek: réz, szelén, cink.
  • Polifenolok: a növényi élelmiszerekben található erős antioxidánsok.

A legmagasabb koncentrációban az antioxidánsok a következőkben találhatók:

  • gyümölcsök: bogyós gyümölcsök, sárgabarack, alma, kivi, gránátalma, citrusfélék;
  • zöldségfélék: sárgarépa, paradicsom, articsóka, spenót, paprika;
  • fűszernövények és fűszerek: petrezselyem, kakukkfű, zöldhagyma;
  • italok: tea, kávé.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy az elkészítés módja befolyásolja az élelmiszerek antioxidáns tulajdonságait. Például a hőkezelés elpusztítja a C-vitamint, de éppen ellenkezőleg, növeli a paradicsomban lévő likopin és a sárgarépában lévő béta-karotin biológiai hozzáférhetőségét. A zsírban oldódó K- és E-vitaminok pedig jobban felszívódnak zsírok, például olívaolaj jelenlétében.

Az antioxidánsok nem csak az élelmiszerekben vannak

A táplálék mellett a szervezet maga is termel antioxidáns anyagokat: glutationt, Q10 koenzimet, szuperoxid-dizmutázt és húgysavat. Ezek a vegyületek az oxidatív stressz elleni első védelmi vonalként szolgálnak.

Hogyan segíthetünk a szervezetünknek az antioxidáns védekezés fokozásában?

  1. Növelje a növényi élelmiszerek arányát az étrendben.
  2. Csökkentse minimálisra a vörös hús, a kolbász és az alkohol fogyasztását.
  3. Éljen aktív életmódot és mozogjon rendszeresen.
  4. Korlátozza az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget.
  5. Teljesen hagyja abba a dohányzást.

Elolvasom a cikket