
Ahhoz, hogy megértsük, miért van szüksége a szervezetnek antioxidánsokra, fontos megérteni a szabad gyökök természetét. Ezek olyan molekulák, amelyek a természetben kis mennyiségben keletkeznek. Szintjük azonban drámaian megnő, ha külső tényezőknek vagyunk kitéve: ultraibolya sugárzás, szennyezett környezet, dohányzás, alkohol, stressz és helytelen táplálkozás – írta meg a Pravda.
A felesleges szabad gyökök tönkreteszik a szervezet sejtjeit, károsítják a membránokat, sőt a DNS-t is. Ez a bőr idő előtti öregedéséhez, valamint olyan súlyos betegségek kialakulásához vezethet, mint a rák, az ízületi gyulladás, a szív- és érrendszeri és neurodegeneratív betegségek.
Antioxidánsok: az oxidatív stressz elleni végső védelem
Az antioxidánsok az élelmiszerekben található természetes molekulák, amelyek semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait, és megakadályozzák a sejtek oxidációját.
A modern életmód a szabad gyökök túlzott mértékű képződéséhez vezet, és az antioxidánsok táplálékkal történő bevitele gyakran nem elegendő. A szervezet nagyfokú stresszbe kerül, és elveszíti védekező képességét.
Az egyensúly fenntartása és az oxidatív stressz minimalizálása érdekében fontos a megfelelő antioxidáns-bevitel biztosítása a táplálékból.
Hol találhatók antioxidánsok?
Az antioxidánsok túlnyomórészt a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók. Rendszeres fogyasztásuk segít a szervezetnek a szabad gyökök káros hatásaival szemben.
Az antioxidánsok fő forrásai a következők:
- Vitaminok: C, D, E, A.
- Karotinoidok: a sárga-narancs színű élelmiszerekben vannak jelen.
- Oligoelemek: réz, szelén, cink.
- Polifenolok: a növényi élelmiszerekben található erős antioxidánsok.
A legmagasabb koncentrációban az antioxidánsok a következőkben találhatók:
- gyümölcsök: bogyós gyümölcsök, sárgabarack, alma, kivi, gránátalma, citrusfélék;
- zöldségfélék: sárgarépa, paradicsom, articsóka, spenót, paprika;
- fűszernövények és fűszerek: petrezselyem, kakukkfű, zöldhagyma;
- italok: tea, kávé.
Fontos azonban figyelembe venni, hogy az elkészítés módja befolyásolja az élelmiszerek antioxidáns tulajdonságait. Például a hőkezelés elpusztítja a C-vitamint, de éppen ellenkezőleg, növeli a paradicsomban lévő likopin és a sárgarépában lévő béta-karotin biológiai hozzáférhetőségét. A zsírban oldódó K- és E-vitaminok pedig jobban felszívódnak zsírok, például olívaolaj jelenlétében.
Az antioxidánsok nem csak az élelmiszerekben vannak
A táplálék mellett a szervezet maga is termel antioxidáns anyagokat: glutationt, Q10 koenzimet, szuperoxid-dizmutázt és húgysavat. Ezek a vegyületek az oxidatív stressz elleni első védelmi vonalként szolgálnak.
Hogyan segíthetünk a szervezetünknek az antioxidáns védekezés fokozásában?
- Növelje a növényi élelmiszerek arányát az étrendben.
- Csökkentse minimálisra a vörös hús, a kolbász és az alkohol fogyasztását.
- Éljen aktív életmódot és mozogjon rendszeresen.
- Korlátozza az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget.
- Teljesen hagyja abba a dohányzást.