
Ha egy átlagos háztartásról beszélünk, általában fehér rizst találunk otthon, azonban ez a növény ennél jóval sokszínűbb, hiszen létezik barna, de még fekete változata is. Ezek azonban eltérő tápértékkel és előnyökkel járnak.
A barna rizs egy teljes kiőrlésű rizsfajta, így nem lehet meglepő, hogy ez az egyik legegészségesebb fajta, hiszen rengeteg rostot és egyéb olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely a fehér rizsben nem, vagy csak részben található meg.
A fekete rizs ezzel szemben igazi kuriózum, amelyet tiltott rizs néven is ismernek. Utóbbinak az oka a régi időkben keresendő, hiszen az ősi Kínában ez a rizs az uralkodó számára volt fenntartva. Manapság azonban már mi is megvehetjük, és érdemes is keresni a polcokon, hiszen az összes rizs közül ennek a legmagasabb az antioxidáns tartalma.
A fehér rizst sem szabad azonban lebecsülni, hiszen habár a hántolási folyamat a rostok és az antioxidánsok számát is csökkenti, azonban a fehér rizsben található a legtöbb vas és B-vitamin. Ezek pedig legalább annyira fontosak szervezetünk megfelelő működése szempontjából, mint az antioxidánsok és a rostok.
Érdemes lehet tehát több fajta rizst is kipróbálni, hiszen ezzel maximalizálhatjuk diétánk hatékonyságát.