
Folyamatos növekedést tapasztal az alkoholmentes sörök piaca, amely nemcsak alkoholmentes alternatívaként népszerű a bárokban, hanem frissítő italként a mindennapi használatra, illetve edzés utáni szomjoltóként is.
2014-ről 2023-ra az egy főre jutó normál sör éves fogyasztása 99 literről 83 literre csökkent, míg az alkoholmentes sör fogyasztása nőtt.
Hogyan hat az alkoholmentes sör a szervezetünkre
Bár az alkoholmentes sört gyakran egészségesebb választásnak tekintik, még mindig tartalmaz cukrot, és a vércukorszint meredek emelkedését okozhatja. Egy tanulmány kimutatta, hogy az alkoholmentes sör fogyasztása magas vércukorszinthez vezethet, ami viszont vágyat és migrént válthat ki.
Ezért nem ajánlott a sört – akár alkohollal, akár anélkül – szomjoltóként használni. Az alkoholmentes sör egészségesebb lehet, mint a hagyományos sör, de nem feltétlenül egészséges.
Almafröccs sörhelyettesítőként
Bár az alkoholmentes sör izotóniás, és gyorsan folyadékkal és energiával látja el a szervezetet, jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy gyorsabban megszüntetné a fáradtságot. Az amatőr és szabadidős sportolók ásványi anyagokban gazdag, magnéziumot és nátriumot tartalmazó ásványvízzel egyensúlyozhatják ki ásványianyag-szintjüket. Fontos megjegyezni azt is, hogy nemcsak az alkoholmentes sör izotóniás, hanem az almafröccs is, amely kis mennyiségű sót tartalmaz.
Alkohol nélkül? Ha „alkoholmentes sörről” van szó, jobb, ha közelebbről megvizsgáljuk
Az alkoholmentes sört vagy fizikai eljárásokkal alkoholmentesítik, vagy leállítják az erjedést, hogy ne keletkezzen alkohol. Fontos azonban megjegyezni, hogy az alkoholmentes sör alkoholtartalma legálisan elérheti a 0,5%-ot. Csak ha az alkoholtartalom meghaladja az 1,2%-ot, akkor kötelező az alkoholtartalom címkézése.
Annak érdekében, hogy ne tartalmazzon alkoholt, válasszon „0,0 térfogatszázalék” feliratú söröket. Ezek az italok valójában nem tartalmaznak alkoholt.
Mikor érdemes kerülni az alkoholmentes sört?
A komlónak hashajtó hatása lehet. A cukorbetegeknek óvatosnak kell lenniük, mert a főzési eljárástól függően az alkoholmentes sör nagy arányban tartalmazhat maltózt, ami gyors vércukorszint-emelkedést okozhat.
A köszvényes betegeknek kerülniük kell az alkoholmentes sört, mivel rendszeres fogyasztása húgysav lerakódásához vezethet a szövetekben.
A függőségmegelőzésben az alkoholmentes sör irányába mutató tendenciát kritikusan szemlélik, mert ez utat nyithat az alkoholos sör fogyasztása előtt.
Az alkoholmentes sör visszamaradó alkoholtartalma miatt nem alkalmas gyógyuló alkoholisták, gyermekek, terhes és szoptatós anyák számára.