
A paradicsom tartósításának időtartama a tárolási körülményektől függ. Hűvös, sötét helyen akár több hónapig is tárolhatók. Szobahőmérsékleten – akár egy hónapig, ha a héj nem sérült. A paradicsom a fagyasztóban akár hat hónapig is tárolható. A paradicsom hasznos tulajdonságainak megőrzésének nagyszerű módja a téli szezonra a fagyasztás. A paradicsomot szeletelve vagy egészben is hagyhatjuk a fagyasztóban, ami maximálisan megőrzi hasznos mikroelemeit- magyarázta az orvos.
A gasztroenterológus hangsúlyozta, hogy a tárolás módja a paradicsom érettségétől és állapotától függ. A zöld gyümölcsöket szobahőmérsékleten lehet hagyni érni, a túléretteket pedig jobb hűtőszekrénybe küldeni. A szakértő szerint ez segít elkerülni a zöldség gyors romlását és megőrizni a minőségét.
A tárolási módszer megválasztása magától a gyümölcstől függ. Az érett és túlérett gyümölcsöket a gyorsabb romlási folyamatok miatt jobb hűtőszekrényben tárolni. Ha a gyümölcs tömör, nincs héjsérülés vagy szennyeződésre utaló jel, azaz nem érintkezett penészes gyümölccsel, akkor hűvös helyiségben, pincében vagy kamrában tárolható. Az éretlen zöld gyümölcsök szobahőmérsékleten tárolhatók az érésig, amely a kiszedéstől számított egy hónapon belül bekövetkezik. Ezt a folyamatot több érett gyümölccsel való közös tárolással fel lehet gyorsítani – foglalta össze Timoscsenko.