
A sajt tovább marad friss a hűtőszekrényben, ha egy kockacukrot tesz a tárolóedénybe. A cukor ugyanis felszívja a felesleges nedvességet – így megakadályozza a penészt okozó mikroorganizmusok elszaporodását. Mivel azonban a cukor megköti a nedvességet, a sajt kissé kiszáradhat.
Ezeket a dolgokat is figyelembe kell venni
A kockacukron kívül más trükkök is vannak a sajt tartósításához. A sajtot hűvös helyen tárolják – de lefagyasztani nem jó ötlet. Ez jégkristályok képződését okozhatja, és az ízét is befolyásolja. Az íz javítása érdekében a sajtot fogyasztás előtt fél órával érdemes kivenni a hűtőszekrényből.
Általában meddig áll el a sajt?
Alapvetően minél alacsonyabb a víztartalom a sajtban, annál tovább tárolható. Például a kemény sajtnak van a leghosszabb eltarthatósága, mert ennek a legalacsonyabb a víztartalma.
A krémsajt viszont csak néhány napig fogyasztható felbontás után. A sajt eltarthatósága fajtánként változik, és a tárolási és csomagolási módtól függ.
A krémsajtot a csomagolás felbontásától számított tíz napon belül el kell fogyasztani. Ideális esetben légmentesen le kell zárni.
Félkemény sajt
A csomagolás felbontása után a félkemény sajt körülbelül tíz napon belül fogyasztható. Ide tartozik például az Appenzeller, a Gouda, a Gruyère és a Pecorino.
Lágy sajt
A lágy sajtok, például a Camembert eltarthatósági ideje körülbelül 14 nap. A lágy sajtokhoz frissességtartó edény ajánlott – ezzel is megelőzhető a kellemetlen szagok kialakulása a hűtőben.
Nemespenészes-sajt
A nemespenész lényegesen tovább tart. Ha viszont kellemetlen szagú, akkor már nem szabad fogyasztani.
Kemény sajt
A kemény sajt a csomagolás felbontása után több hétig is eltartható. Bontatlan állapotban akár egy évig is fogyasztható. A kemény sajt az a fajta, ami kicsit melegebb hőmérsékleten is tárolható – de 12 fok felett nem szabad tárolni.