A napi alkoholfogyasztás segíthet a szívroham megelőzésében

A mérsékelt alkoholfogyasztás, beleértve a bort, sört, tequilát és más italokat, segít növelni a „jó” koleszterin (HDL) szintjét, amely segít az artériák tisztításában, és csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét.

Ezenkívül az alkohol segít csökkenteni a fibrinogén, a véralvadásban részt vevő fehérje szintjét, amely pozitív hatással van a szív egészségére. Érdekes tény: azok az emberek, akik a vizsgálat során abbahagyták az alkoholfogyasztást, erősen megemelkedett a rossz koleszterinszintjük, és csökkent a jó koleszterinszintjük.

Alekszandr Myasnikov, a híres tévés műsorvezető és Oroszország tiszteletbeli orvosa a Public News Service tudósítójával folytatott beszélgetésében kijelentette, hogy az alkohol kis adagokban valóban előnyös.

„A rendszeres, kis adagnyi alkohol fogyasztásának hiánya hivatalosan is szerepel a szívroham kialakulását elősegítő tényezők listáján.”

„Nem mindegy, hogy milyen alkoholról van szó. A lényeg az, hogy adagonként húsz gramm tiszta alkohol legyen. Ez nem hír. Számos tanulmány megerősítette ezt, és ez már negyven éve kutatott terület” – mondta.

Myasnikov szerint húsz gramm körülbelül 300 milliliter sörnek, 150 milliliter bornak vagy 40 milliliter erős alkoholnak felel meg.

„A rendszeres alkoholfogyasztás hiányát a szívkoszorúér-betegség és az érelmeszesedés kockázati tényezőjeként azonosították. A dohányzás mellett további befolyásoló tényezők az életkor, a nem, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint jelenléte és a cukorbetegség. Elmondom még: minden alkoholmentes ital hatására a koleszterin rátapad az erek falára, és gyulladást okoz” – magyarázta.

Emellett a szakember szerint, ha egyáltalán nem iszik alkoholt, az az angina (koszorúérgörcs) további kockázati tényezője.

„Mindig feltették a kérdést: mit tegyek? Most az alkoholt ajánljuk a nem ivóknak? Mi van, ha ez traumatikus élmény számukra? Azt mondom: az alkoholfogyasztásról mindenki saját felelősségre döntsön” – zárta gondolatait.

Elolvasom a cikket