
Mihail Konovalov szemészorvos megjegyezte, hogy a fehérje kulcsfontosságú az immunrendszer és a pajzsmirigy normális működésének fenntartásához. Elősegíti továbbá az izomnövekedést, az enzimek termelődését a gyomorban, biztosítja az emésztőrendszer hatékony működését és az erek rugalmasságát.
A lencse pedig gazdag fehérjében. Orvosi szempontból az egyik leghasznosabb ételnek nevezhető. Hiszen tartalmazza a szilícium nyomelemet, amely hozzájárul a kalcium megfelelő beépüléséhez a csontszövetbe és a csontok erősítéséhez.
Ezenkívül, ahogyan Andrei Prodeus immunológus megjegyezte, a lencsefőzeléknek magas a durva élelmi rosttartalma, amely nem oldódik fel a bélben. Ezek a rostok fontos szerepet játszanak az emésztés javításában.
„A lencse valóban az egyik leginkább rostban gazdag élelmiszer” – tette hozzá Malysheva.