
A szakemberek rámutatnak, hogy az olíva-, szója- és repceolajok különösen előnyösek ebben az esetben.
A kísérlet során 33 éven keresztül több mint 220 ezer ember egészségügyi mutatóit és étrendjét elemezték.
Az eredmények meglepték a szakértőket, ugyanis a növényi olajok 16 százalékkal csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának valószínűségét.
Hangsúlyozzák, hogy a vaj telített zsírokat és természetes transzzsírokat tartalmaz, „ütik” a szív- és érrendszert és a hormonális tevékenységet. Az olíva-, szója- és repceolajok azonban linolsavban gazdagok. Rendszeres használata a szív és az idegrendszer működésének javulásához, valamint a koleszterinszint csökkentéséhez vezet. Antioxidánsokat is tartalmaz, például E-vitamint.
A szakértők szerint javíthat az egészségén, ha naponta tíz gramm vajat növényi analóggal helyettesít. Ugyanakkor a tudósok szerint nem szükséges a vaj teljes elutasítása, mert fontos nyomelemeket tartalmaz, különösen kalciumot, foszfort és magnéziumot, valamint olyan aminosavakat, amelyek más termékekben nem találhatók meg.
A kutatók megfigyelései szerint egy „egészséges” adag nem haladhatja meg az 5-10 gramm vajat.