A műhús elterjedését senki nem támogatja

Az előterjesztő szerint a laboratóriumi hús elterjedése az agrárium egészére káros hatást gyakorolhat. Nagy István agrárminiszter véleménye szerint a laboratóriumi hús elterjedése veszélyezteti az emberi egészséget és a környezet védelmét, valamint az agrárium fenntartható termelését és a hagyományos vidéki életformát.

A miniszter kiemelt jelentőségűnek nevezte a hagyományos állattartáson alapuló hús előállítását, különösen az élelmiszer-termelés fenntarthatóságát, valamint a vidék megtartó szerepét. Hozzátette, a laboratóriumi hús előállítása az agrárium egészére káros hatásokat gyakorolhat. Elmondta, az EU-ban még nem engedélyezték új élelmiszerként a laboratóriumi húst, amelyet állati eredetű szövetek mesterséges körülmények között történő tenyésztésével állítanak elő. Azt mondta, elborzasztó az a technológia, amely során kivesznek egy élő állatból egy szövetet, majd egy kádban, mesterséges környezetben sejtszaporítással növelik, ez „a teremtésbe történő beavatkozás”.

Nagy István kijelentette, ragaszkodni kell ahhoz, hogy minden élelmiszert a termőföldhöz kötve állítsanak elő. Ha a termőföldtől elválasztjuk az élelmiszer-termelést, akkor eltávolodunk minden hagyományunktól, és az európai létforma is veszélybe kerülhet – hangoztatta.

Az aggályok között említette az élelmiszer-biztonságot, és jelezte, nem ismert jelenleg a laboratóriumi hús előállításának tényleges karbonlábnyoma sem. Megjegyezte, egyenlőtlenségek is létrejöhetnek a fogyasztók között a valódi, húsalapú termékek megfizethetősége kapcsán. A miniszter azt mondta, Magyarország nincs egyedül álláspontjával az EU-ban, és a veszély közvetlen is, mert már két kérelem van elbírálás alatt az Európai Bizottságnál: egy francia vállalkozás kacsamájat szeretne előállítani sejtfonalból, egy holland vállalkozás pedig szarvasmarhazsírt, -faggyút készítene sejtkultúrából.

A tárcavezető jelezte, a törvényi tiltás nem lenne gátja a tudományos fejlődésnek, az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználás engedélyezett lesz.

A fideszes Fazekas Sándor a műhúsokat élelmiszer-hamisítványoknak nevezte, mondván, ha valami nem eredeti, az hamisítvány. Üdvözölte és indokoltnak nevezte, hogy a kormány a laboratóriumi húsok betiltását kezdeményezi. Ismertette, hogyan készül a műhús: izomi eredetű sejteket nyernek ki az állatból, ezeket meleg tápoldatba helyezik, amely száz különböző tápanyagcsoportot és az adott állat magzati vérsavóját tartalmazza, pár nap elteltével pedig a sejtecskékből vékony izomlemezek alakulnak ki. A jelenlegi eljárás mellett egyetlen, biopsziával eltávolított mintából tíz tonna műhús hozható létre hét hét alatt – mondta, hozzátéve, a műhús szürke színű, masszajellegű fehérjeforrás, fasírtok, konzervek előállításához használható fel. A kormánypárti képviselő a potenciális veszélyek között említette a biológiai szennyeződés lehetőségét, a genetikai mutációkat és azt, hogy mesterségesen kell hozzáadni a termékhez a vitaminokat, ásványi anyagokat. A műhús előállításának ökológiai lábnyoma elég nagy – fogalmazott.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc kiemelte, hogy Magyarország alapvetően agrárország, a parlamentben pedig a magyar gazdák, termelők és fogyasztók érdekeit kell szem előtt tartani. A képviselő megjegyezte, jelenleg nincs engedélyezett műhús az Európai Unióban, ezért az európai fogyasztók egyelőre nincsenek veszélyben, azonban helyes és szükséges, hogy a parlament törvényben mondja ki a laboratóriumi hús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmát.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy Magyarországon vélhetően csak azoknak a multinacionális hálózatoknak lenne jó a műhús, amelyek sokkal többet költenek lobbira és marketingre, mint a termékcsoportjaik fejlesztésére. Kijelentette, hogy egy „teljes körű fogyasztóvédelmi pajzsot” kellene a fogyasztók elé tartani. A rovarfehérjékről beszélve hozzátette, egy „piros plecsnivel” lehetne jelölni a fogyasztói megítélés szempontjából kétes összetevőket tartalmazó élelmiszereket.

Mi Hazánk politikusa, Apáti István egyenesen azt vetette fel, hogy bűncselekménnyé kellene minősíteni, ha valaki műhúst vagy műhúsalapú készítményeket akar forgalmazni Magyarországon. „Szép lassan daganatos beteggé és egyéb súlyos beteggé szeretnének minket etetni a globális maffia emberei, hogy aztán ugyanazok az érdekeltségek gyógyítsanak ki minket” – figyelmeztetett.

Zárszavában Nagy István agrárminiszter üdvözölte a javaslat mögött kialakult egyetértést. Leszögezte, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar emberek minél egészségesebb élelmiszereket tudjanak fogyasztani.

Elolvasom a cikket