
Ez a gyümölcs nem kivi, egres vagy zöldparadicsom, bár külsőleg hasonlít rájuk. A minikivi (actinidia) – egy egyre népszerűbbé váló szuperélelmiszer. Antioxidánsokban gazdag, javítja az emésztést, és támogatja az immunitást – írja a Pravda.ru.
A minikivi az Actinidia arguta termése, a közönséges kivi rokona. Ázsiában terem, de Európában, így például Csehországban is termeszthető.
Miben különbözik a minikivi a közönséges kivitől?
- Méret: a gyümölcs súlya legfeljebb tíz gramm.
- Héj: sima és ehető, ellentétben a hagyományos kivi bolyhos héjával.
- Íz: édesebb és trópusi jegyekkel bír.
A minikivi hasznos tulajdonságai
Ez a gyümölcs a vitaminok és ásványi anyagok igazi kincsesbányája. Száz grammban a napi normális C-vitamin hetven százaléka található – több, mint a citromban.
Melyek az előnyei?
- Csökkenti a rák kockázatát – az antioxidánsok felveszik a harcot a szabad gyökökkel.
- Javítja az emésztést – aktinidint tartalmaz, egy enzimet, amely lebontja a fehérjéket.
- Támogatja a májat – segít a méreganyagok kiürítésében.
- Elősegíti a fogyást – alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag, felgyorsítja az anyagcserét.
- Erősíti az immunitást – véd a megfázás és a gyulladás ellen.
- Hasznos terhes nők számára – folsavat tartalmaz.
Hogyan kell fogyasztani a minikivit?
A legjobb, ha frissen, a héja lehúzása nélkül fogyasztjuk – alatta található a legtöbb vitamin.
De a gyümölcs kulináris kísérletekhez is remekül használható:
- Adja zabpehelyhez, palacsintához, desszertekhez.
- Készítsen kompótokat, sűrű gyümölcsleveket, tinktúrákat.
- Használja salátákban, különösen szőlővel együtt.
A minikivi ideális helyettesítője az édességeknek, ízletes és egészséges nassolnivaló, amelyet érdemes beilleszteni az étrendbe!