Ez a gyümölcs küzd a rák ellen

Ez a gyümölcs nem kivi, egres vagy zöldparadicsom, bár külsőleg hasonlít rájuk. A minikivi (actinidia) – egy egyre népszerűbbé váló szuperélelmiszer. Antioxidánsokban gazdag, javítja az emésztést, és támogatja az immunitást – írja a Pravda.ru.

A minikivi az Actinidia arguta termése, a közönséges kivi rokona. Ázsiában terem, de Európában, így például Csehországban is termeszthető.

Miben különbözik a minikivi a közönséges kivitől?

  • Méret: a gyümölcs súlya legfeljebb tíz gramm.
  • Héj: sima és ehető, ellentétben a hagyományos kivi bolyhos héjával.
  • Íz: édesebb és trópusi jegyekkel bír.

A minikivi hasznos tulajdonságai

Ez a gyümölcs a vitaminok és ásványi anyagok igazi kincsesbányája. Száz grammban a napi normális C-vitamin hetven százaléka található – több, mint a citromban.

Melyek az előnyei?

  • Csökkenti a rák kockázatát – az antioxidánsok felveszik a harcot a szabad gyökökkel.
  • Javítja az emésztést – aktinidint tartalmaz, egy enzimet, amely lebontja a fehérjéket.
  • Támogatja a májat – segít a méreganyagok kiürítésében.
  • Elősegíti a fogyást – alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag, felgyorsítja az anyagcserét.
  • Erősíti az immunitást – véd a megfázás és a gyulladás ellen.
  • Hasznos terhes nők számára – folsavat tartalmaz.

Hogyan kell fogyasztani a minikivit?

A legjobb, ha frissen, a héja lehúzása nélkül fogyasztjuk – alatta található a legtöbb vitamin.

De a gyümölcs kulináris kísérletekhez is remekül használható:

  • Adja zabpehelyhez, palacsintához, desszertekhez.
  • Készítsen kompótokat, sűrű gyümölcsleveket, tinktúrákat.
  • Használja salátákban, különösen szőlővel együtt.

A minikivi ideális helyettesítője az édességeknek, ízletes és egészséges nassolnivaló, amelyet érdemes beilleszteni az étrendbe!

Elolvasom a cikket