Ezek az ételek segíthetnek a csontritkulás megelőzésében

A „néma kórként” is emlegetett betegség azért rendkívül veszélyes, mert sokan csak a fájdalom megjelenésekor fordulnak orvoshoz. Pedig a korai felismerés kulcsfontosságú lehet a csontritkulás kezelésében, illetve a törések megelőzésében.

A betegség főként az idősebb korosztályt érinti, különösen az 50 év feletti nők veszélyeztetettek. A menopauza után ugyanis az ösztrogén szintje csökken, ami hozzájárul a csonttömeg gyorsabb elvesztéséhez. Bár a férfiaknál ugyanúgy előfordulhat csontritkulás, náluk általában későbbi életkorban és lassabb ütemben alakul ki. Az életkor mellett az alacsony testsúly és BMI, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és alkoholfogyasztás, illetve a vitaminhiányos étrend lehetnek hajlamosító tényezők. Ezenkívül a genetikai hajlam növelheti a kialakulás kockázatát.

A már kialakult csontritkulás jellemző tünete a törés, de emellett számos más panasz is jelentkezhet:

  • a hát alsó részének fájdalma (a gerinccsigolyák fokozatos összeroppanása miatt),
  • a testmagasság csökkenése, illetve a púposság,
  • a rossz testtartás, előre domborodó has,
  • a csökkent tüdőkapacitás,
  • a vesekő kialakulása.

Egészséges étrend és életmód kialakításával, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal jó eséllyel a csontritkulás megelőzhető. Elengedhetetlen például a rendszeres testmozgás: a séta, a futás és a súlyzós gyakorlatok segítenek megőrizni a csontok erősségét és sűrűségét. Emellett a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étrend szintén segíthetnek. A megfelelő kalciumbevitel és a D-vitamin a legfontosabbak a csontok egészségének megőrzésében.

Kalciumban gazdag ételek:

  • tej és tejtermékek (pl. túró, joghurt, sajt)
  • zöld leveles zöldségek (pl. brokkoli, kelkáposzta)
  • mandula és egyéb olajos magvak
  • szardínia és más apróhalak

D-vitaminban gazdag ételek:

  • zsíros halak (pl. lazac)
  • tojás (különösen a tojássárgája)
  • máj
  • gomba
  • tejtermékek

Ezek mellett érdemes a magnézium- és cinkbevitelre is figyelni, melyek pótlásáról a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék rendszeres fogyasztásával gondoskodhatunk. A káros szokásokat pedig érdemes kerülni, mint például a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Elolvasom a cikket