Ezt ették kilenc hónapig az űrben rekedt asztronauták

Sunita Williams és Barry Wilmore 2024 júniusában indultak az űrbe egy nyolc napos küldetésre. A meghajtórendszer váratlan meghibásodása és dokkolási problémák miatt a visszaút azonban egyre tolódott. Miközben szakemberek tucatjai dolgoztak azon, hogy biztonságban visszahozzák őket a Földre, olyan alapvető kérdések is felmerültek a civilekben, hogy vajon mit ettek az asztronauták?

A The New York Post beszámolója szerint pizzát, sült csirkét, sőt még garnélarákos koktélt is fogyasztottak az űrhajósok – de értelemszerűen nagyon kevés friss élelmiszer állt a rendelkezésükre, ami aztán három hónap után el is fogyott. Az orvosok folyamatosan figyelemmel kísérték az egészségügyi állapotukat, és elmondták, hogy az asztronauták viszonylag sokféle ételt ehettek: a már említetteken kívül például gabonapelyhet tejporral, tonhalat, tojást, leveseket, különféle ragukat, pörköltet és rakott ételeket. Ezekhez szárított formában jutottak hozzá, és az űrállomás 530 gallonos édesvíztartályából származó vízzel tették fogyaszthatóvá. Williams és Wilmore maguk készítették el az ételeiket, és mágnesezett tálcákon, fém edényekből fogyasztották el.

Az űrhajósokra most többhetes rehabilitációs időszak vár, ami részben kiterjed a súlytalanságban töltött időszak után, a földi körülményekhez való visszaszokásra, így az elvesztett csont- és izomtömeg visszaszerzésére, de más élettani funkciók visszanyerésére is.

Elolvasom a cikket