
A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, az előfordulása pedig különösen a fiatal felnőttek körében növekszik. Szakértők szerint ennek hátterében az egészségtelen étrend, a túlzott mértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, az elhízás és a mozgásszegény életmód állhat.
A bostoni Mass General Brigham kutatói több mint 150.000 fogyasztó étrendi szokásainak elemzése után arra jutottak, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás jótékony hatással lehet a bélrák kialakulásának megelőzésére azáltal, hogy pozitívan befolyásolja a bél mikrobiomját.
Az eredmények szerint azok, akik hetente legalább 2 pohár joghurtot fogyasztottak, 20%-kal kisebb eséllyel betegedtek meg a vastagbél egy meghatározott szakaszán kialakuló ráktípusban. Ez az úgynevezett bifidobaktérium nevű mikroorganizmusnak köszönhető, ami a joghurtok egyik jellemző összetevője. Fontos megjegyezni, hogy az erősen cukrozott gyümölcsjoghurtok fogyasztása azonban kontraproduktív lehet, vagyis inkább ártunk vele a bélnek, mint segítjük. A legjobbat akkor tesszük az emésztőrendszerünkkel, ha a lehető legtermészetesebb formájában fogyasztjuk a joghurtot.